Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wasze szperanie po blogu zdecydowanie już zmierza w świątecznym kierunku.
By choć trochę ułatwić Wam te poszukiwania świątecznych smakołyków przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów.
Dziś zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami.
Espumisan Max, wyrób medyczny CE
Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo pieczonych pierogów.
Smakuje wybornie!
W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła.
Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina!
Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie.
Polecam!
Spróbujcie!
Ps. z tego ciasta i z tym samym farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi!
Espumisan Max, wyrób medyczny CE
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 300 g
* drożdże świeże – 9 g
* cukier – 1 łyżeczka
* mleko – 125 ml
* masło – 1,5 łyżki
* jajko L – 1 szt
* sól – 1 łyżeczka
* zimne masło do przekładania ciasta – 100 g
* jajko do posmarowania
FARSZ:
* kapusta kiszona – 300 g
* grzyby suszone ( u mnie koźlaki ) – 1 szkl
* kasza gryczana – ok. 100 g
* duża cebula – 1 szt
* liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier
* masło
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka.
Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy jajko, dodajemy zaczyn i zagniatając dodajemy 1,5 łyżki masła roztopionego w reszcie ciepłego mleka.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy płaski prostokąt, zawijamy w folię i odstawiamy do chłodzenia na ok. 30 minut.
Po 30 minutach wałkujemy ciasto zachowując kształt prostokąta i pokrojonym w plasterki zimnym masłem obkładamy całą powierzchnię.
Krótszy bok zakładamy do środka, przykrywamy przeciwległym i ponownie wałkujemy na duży prostokąt.
Składamy w ten sam sposób ponownie, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Czynność powtarzamy trzykrotnie.
FARSZ:
Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo.
Kapustę kiszona siekamy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej drobno pokrojone grzyby razem z wodą w której się moczyły.
Dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Posiekaną cebulę przesmażany na odrobinie oleju, dodajemy ugotowaną kapustę z grzybami oraz kaszę.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą pieprzem i odrobiną cukru, chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Ciasto wałkujemy mniej więcej na 1 cm prostokąt, układamy nadzienie zostawiając ok. 2 cm brzegi.
Zwijamy w dość ciasną roladę dobrze zaklejając boki.
Przekładamy do foremki wyłożonej papierem, z reszty ciasta ( jeśli mamy skrawki ) robimy dekorację, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jakiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok. 40-45 minut w 180C.
Smacznego!
Espumisan Max, wyrób medyczny CE
Espumisan Max, wyrób medyczny CE
Ps. Święta Bożego Narodzenia to szczególny okres pewnie w życiu większości z nas.
Spędzamy czas w gronie najbliższych, odwiedzamy dawno niewidzianą rodzinę, odpoczywamy … no i jemy!
Jemy często, kompletnie nie zwracając uwagi na to czy kaloryczne, tłuste i ciężkie …
… a po takim przejedzeniu zwykle mówimy: “po Świętach się odchudzam”.
Wiem wiem, też to znacie!
Ale nie wiem czy wiecie, że dzięki preparatowi Espumisan Max nie musimy się martwić o swój brzuch!
Wręcz przeciwnie – teraz nawet dokładki w Święta nie są straszne!
Szybko niweluje on uczucie sytości i przejedzenia oraz wzdęcia.
Idealny na świąteczne ( i nie tylko! ) przejedzenie!
Espumisan Max, wyrób medyczny CE
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ ESPUMISAN
No Comments