Walę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!
Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!
Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.
Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.
Wielbiciele murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!
A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 6 złotych! ( +/-)
SKŁADNIKI:
* masło – 125 g
* mleko – 250 ml
* mąka pszenna – 1 szklanka
* cukier – 1 szklanka
* jajko – 1 szt
* soda – 1 łyżeczka
* cynamon – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
* dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny ) – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Masło roztapiamy , studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę.
Dodajemy cukier , sodę , cynamon , kakao.
Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem.
Wlewamy roztopione masło i wszystko razem dokładnie! mieszamy ( absolutnie nie trzeba tu używać miksera ).
Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40 minut.
( UWAGA!
Dostaję od Was sygnały, że ciacho musieliście piec trochę dłużej.
Dużo zależy od mocy i jakości piekarnika – jeśli będzie taka potrzeba przedłużcie czas pieczenia nawet o 20 minut ).
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!



