Walę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!
Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!
Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.
Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.
Wielbiciele murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!
A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 6 złotych! ( +/-)
SKŁADNIKI:
* masło – 125 g
* mleko – 250 ml
* mąka pszenna – 1 szklanka
* cukier – 1 szklanka
* jajko – 1 szt
* soda – 1 łyżeczka
* cynamon – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
* dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny ) – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Masło roztapiamy , studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę.
Dodajemy cukier , sodę , cynamon , kakao.
Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem.
Wlewamy roztopione masło i wszystko razem dokładnie! mieszamy ( absolutnie nie trzeba tu używać miksera ).
Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40 minut.
( UWAGA!
Dostaję od Was sygnały, że ciacho musieliście piec trochę dłużej.
Dużo zależy od mocy i jakości piekarnika – jeśli będzie taka potrzeba przedłużcie czas pieczenia nawet o 20 minut ).
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
145 komentarzy
magma
8 kwietnia 2014 at 18:44wygląda bardzo smacznie:) zjadłabym kawałek:)
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami
16 kwietnia 2014 at 07:06[…] Czekolada …. wanilia … budyń … – to takie słowa , które wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia , a do tego niesamowite burczenie w brzuchu. […]
Izaura - sernik z murzynkiem
26 kwietnia 2014 at 20:44[…] tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością […]
Ciasto czekoladowe z pepsi - łatwe i szybkie!
13 maja 2014 at 13:46[…] Dodatek pepsi sprawia , że ciasto jest puszyste … mokre … zimne … i mocno czekoladowe. […]
eliza
17 maja 2014 at 17:25Nie polecam. Zrobiłam tak jak jest w przepisie. Z wierzchu się pali, a w środku płynne.
Ostra na Słodko
17 maja 2014 at 19:34zwyczajnie w takim wypadku wystarczy zmniejszyc temperature pieczenia .
savio83
21 września 2016 at 19:01A ja zrobilem dziś drugi raz to ciasto i wyszlo pyszneee… faktycznie trzeba piec ok. 60 minut.
Eksperymentuje
24 października 2015 at 20:30Witam, nie rozumiem co robie zle , ale pieke od 50 minut …to ciasto sie gotuje . Czy to dlatego ze keksówka jest sylikonowa ? Obnizylam temperature w tym momencie, tak jak zostalo zasugerowane w jednym komentarzu…i zostawiam dalej, ale wacham sie czy nie powinnam to olać i wyrzucic :) p.s. z piekarnikiem jest wszystko w porzadku bo obok wyroslo pieknie marchewkowe :)
Ostra na Słodko
24 października 2015 at 20:33Silikonowa keksówka napewno inaczej reaguje niż normalna metalowa.
Zostaw , piecz trochę dłużej a potem zostaw do całkowitego wystudzenia!
To ciasto zawsze się udaje i u Ciebie też powinno wyjść jak należy!
Trzymam kciuki!
Eksperymentuje
24 października 2015 at 21:05Poddałam się :( piekłam 65 minut . po wyjęciu ciasta z formy wypłynęło troche margaryny. Cale ciasto podczas pieczenia bulgotalo i poza fragmentami gory , nie upieklo sie nic . Najchetniej sprobowalabym ponownie…Czy mleko mialo byc zwykle? czy kwasne ? moze tu zrobilam blad, bo dalam zwykle mleko. Ciasto surowe bylo bardzo rzadkie. Moze za rzadkie ?
magda
7 marca 2019 at 12:18jest rzadkie ale mi upiekło się super. latami czekałam na to by zamienić czyms suchy i zbity murzynek z przepisu mamy
magda
7 marca 2019 at 12:16Ja robiłam i wyszło już za pierwszym razem. Nie ma czego zepsuć
Brownie - najlepsze!
9 sierpnia 2014 at 08:57[…] Brownie brownie brownie … […]
Mariusz
7 września 2014 at 19:39Komentarz moich dzieci… Pycha
Ostra na Słodko
7 września 2014 at 22:38:)))))))))))))
Dzieci zawsze szczerze powiedzą ;)
Strasznie się cieszę , że tak smakowało! :))))
zuza
27 września 2014 at 09:05Polecam maśankę, wyjdzie jeszcze delikatniejsze :) super ciacho
Anonim
18 października 2014 at 11:49Czy może być forma okrągła??
Ostra na Słodko
18 października 2014 at 12:35Jak najbardziej może byc to tortownica.
Ale by ciasto wyszło wysokie musi byc najmniejsza – ok. 18 cm
W innym przypadku oczywiście ciasto wyjdzie ale niskie.
CIASTO KOKOSOWE - ŁATWE I SZYBKIE
2 listopada 2014 at 05:57[…] Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach! […]
Anna R.
22 listopada 2014 at 20:19Wybacz, ale nie mam przekonania do ciast z jednym jajkiem !
Ostra na Słodko
22 listopada 2014 at 21:19Zobacz u mnie na facebooku – ciasto wszystkim się udaje i robi furorę.
Jest niesamowicie delikatne , a dzięki dżemowi takie mokre.
1 jajko tu absolutnie nie psuje całości
Gabi
7 sierpnia 2016 at 21:44Nie wiem czy błąd nie jest w przepisie.Ja to ciasto znam z gazetki,, Ciasta na stół,, jako piernik bez miodu.Tyle że na ilość tych składników daję dwie szklanki mąki + przyprawa do piernika i piekę 50 min. w temp.190 – 200 st.Nie posypuję cukrem pudrem tylko polewą czekoladową .
Ostra na Słodko
8 sierpnia 2016 at 08:11Nie m żadnego błędu – wielokrotnie sprawdzone :)
Monika :)
4 listopada 2017 at 13:41BŁĄD?
Chyba OBŁĘD! :)
Ciasto upiekłam dokładnie jak w przepisie zamieniając tylko masło na olej kokosowy, bo akurat ten mam zawsze w domu.
40min w piekarniku- urosło piękne, pyszne, pachnące, bardzo delikatne i “miekkie” :)
Rewelacja!
Angelika K.
26 listopada 2014 at 14:39Niestety, ciasto nie wyrosło, wyszedł zakalec. Wielka szkoda.
Anonim
29 listopada 2014 at 16:49Rewelacyjne!!!! lepszego nie jadłam :) przepis zapisałam w swoim zeszycie i napewno często będzie gościł u mnie i polecam wszystkim:)
Ola
16 grudnia 2014 at 16:10Ciasto bardzo dobre! Robiłam juz dwa razy i na pewno powtórze niejeden raz :)
Danuta Reszke
23 grudnia 2014 at 19:26Ciasto jest naprawde dobre i wilgotne . Zeby sie nie przypalao od gory, poloz folie . Ja tez nie wierzylam, ze cos mozna z 1 jajka upiec. A jednak. Czasem pieke to ciasto jako biszkopt, bez cynamonu . Nie trzeba nasaczac .
malinaa
20 stycznia 2015 at 14:02Mi zawsze ciasta z jednego jajka wychodza. Czy to takie cY drozdzowe. Trzeba sie postarac a nie zwalac eine na jajko ze zakalec
Anonim
29 stycznia 2015 at 02:53ciasto wyszło 180 stopni. 50 minut, wcale sie nie przypala i nie jest Zakalcem , puszysty super murzynek , dziekuje!
Anonim
29 stycznia 2015 at 02:56a zeby było śmieszniej to dodam , że nie miałam mleka kwaśnego dałam do szklanki dwie łyżki śmietany i szklankę dopełniłam zwykłym mlekiem i wyszło super
kate
17 lutego 2015 at 20:55Jakiej wielkości jest keksówka do podanych proporcji?
Ostra na Słodko
17 lutego 2015 at 21:2825 cm na 10 cm :)
Ida
2 marca 2015 at 21:48Zrobiłam- piekłam jednak 1,5 h :) Jest pyszne!
black.lady.maddy
7 marca 2015 at 21:14Szukałam przepisu na ciasto czekoladowe na bazie mlecznej czekolady, ale brakło mi jajek, wpadłam na ten przepis. No i rewelacja! Kto pisze, że coś jest z nim nie tak, to chyba nie piekł. Nie dodałam dżemu i dla mnie bomba. Częściowo pochłonięte na ciepło ;) jeszcze raz, pycha. Dodam jeszcze, że też piekłam dłużej, ale to dlatego, że mój piekarnik jest zacofany :P Dzięki za przepis. Zapisuję stronę, będę obserwować.
Ostra na Słodko
8 marca 2015 at 06:02Bardzo, ale to bardzo miło mi to słyszeć!
Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :))))
A w opisie zrobię dopisek o tym dłuższym pieczeniu – dużo zależy od mocy piekarnika , więc dobrze wiedzieć , że u Was troszkę więcej czasu potrzeba :)
Natalia
10 marca 2015 at 21:35Przepis genialny, jeszcze nigdy nie upiekłam tak dobrego ciasta….dziękuję :))
Ostra na Słodko
10 marca 2015 at 21:52Bardzo bardzo miło mi to słyszeć!
Strasznie się cieszę , że smakuje! :))))
kasia
11 marca 2015 at 11:31ciasto wyszło pyszne :) dodałam dwie łyżki konfitury z aronii mojej mamy z całymi owocami i jest super.
A co do zakalców… to pamiętajcie, że soda musi mieć coś kwaśnego żeby ciasto wyrosło, w przepisie kwaśny jest tylko dżem, więc jak dodacie taki ze sklepu z samym cukrem to ciasto nie wyrośnie
mar2ffa
28 kwietnia 2015 at 16:13Piekę juz 4 raz w tym miesiacu i jest przepyszne:) Znika szybciej niż się piecze;) Mniam mniam mniam:)
Justyna
5 maja 2015 at 22:01Zrobiłam dziś to ciasto i niestety się zawiodłam gdyż jeszcze przed wyjściem z piekarnika opadlo co mogłam zrobić zle?
Ostra na Słodko
5 maja 2015 at 22:18Przyczyny opadnięcia mogą być różne :
– po wymieszaniu nie wstawiłaś odrazu do piekarnika?
– po wlaniu do formy wstrząsnęłaś blachą?
– otwarlaś drzwiczki kilka razy żeby sprawdzić czy już się upiekło?
Córka
26 maja 2015 at 21:56Albo mam dwie lewe ręce albo ten przepis jest zły :(. Z okazji dnia mamy chciałam dziś zrobić coś własnoręcznie i stwierdziłam że jest to prosty do wykonania przepis. Chyba się myliłam, bo robiłam wszystko dokładnie jak jest napisane, a wyszedl bardzo mokry zakalec. Co prawda mama i tak się ucieszyła, ale ciasto niestety wyszło niejadalne
ania
28 maja 2015 at 13:20No to ciacho jest w piekarniku. Zobaczymy czy się wyjdzie.
ania
28 maja 2015 at 15:10No i ciasto w piekarniku rosło pięknie. Wyglądało cudownie. W smaku jest super, niestety po wyłączeniu piekarnika opadło :( Dodam, że nie otwierałam wcale piekarnika podczas pieczenia a ciasto wyjęłam po około 40 minutach od wyłączenia.
monika
29 maja 2015 at 23:12szukałam sobie tak tylko koktajlu i weszłam na twoją stronę zobaczyłam i aż zgłodniałam jutro na pewno zrobię ! ale mam pytanie czy bez dżemu też będzie dobre? sprubuje bez dżemu bo nie lubię ale przepis jest na prawdę ok odrazu mi się spodobał na pewno wyprubuje i od dzisiaj zaczynam obserwować stronę .Pozdrawiam
Ostra na Słodko
30 maja 2015 at 07:32Bez dżemu to ciasto będzie za suche – to dżem sprawia , że jest delikatne , mokre i takie rozpływające się w ustach :)
Anonim
30 maja 2015 at 17:01Aha dobrze a mam jeszcze pytanie ile trzeba dać dżemu ? i czy jak się doda dżem to będzie go czuć ?
monika
30 maja 2015 at 17:02Aha dobrze i mam jeszcze pytanie ile trzeba dać dżemu ? i czy jak się da dżem to będzie go czuć w cieście ?
Ostra na Słodko
30 maja 2015 at 17:10Koniecznie tyle ile w przepisie .
Nie czuć go w cieście.
monika
30 maja 2015 at 17:15Ale w przepisie pisze że dodajemy dżem ale ile nie pisze ?
monika
30 maja 2015 at 17:19już nie ważne nie zauważyłam że pisze 4 łyżki przepraszam i dziękuje za odpowiedzi . Pozdrawiam
Anonim
9 czerwca 2015 at 20:59A dżem z czarnej porzeczki może być?
Ostra na Słodko
11 czerwca 2015 at 16:14Jak najbardziej może być :)
anna
16 czerwca 2015 at 19:49a jak już to wszystko dodasz to mają być grudki czy nie ?
Ostra na Słodko
17 czerwca 2015 at 09:09Mogą być, wszystko się rozpuści :)
Justyna
17 czerwca 2015 at 23:38Przepis na ciasto wzięłam pierwszy lepszy, trafiło mi na ten :)
Dodałam dżem wiśniowy z całymi kawałkami owoców.
Co prawda piekłam je ok godzinny, może nawet i troszkę dłużej,
ale nie opadło, jest puszyste i niesamowicie wilgotne, a po 3 dniach jeszcze bardziej smaczniejsze!
Pychotka!
Ostra na Słodko
18 czerwca 2015 at 06:23Bardzo miło mi to słyszeć!!!!
CIeszę się , że udało się i smakowało :)))
eVeNuS
20 czerwca 2015 at 17:13Piekłam godzinę czasu z termoobiegiem :D rewelacja! wilgotne, ale tez puszyste!
Ostra na Słodko
20 czerwca 2015 at 17:23Bardzo się cieszę , że smakuje :))))
Mam nadzieję , że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)))
Justyna
3 lipca 2015 at 21:01Czy można dodać do ciasta rodzynki? Próbował ktoś może?
Justyna
21 sierpnia 2015 at 15:10Któregoś razu dodałam rodzynki i też było pyszne :)
Dorota
30 lipca 2015 at 18:23Mój jest w piekarniku nie miałam dżemu z owoców leśnych ani innego wiec dodałam powidel sliwkowych. Będzie dobry?
Ostra na Słodko
2 sierpnia 2015 at 09:35Będzie :)))
Ola
4 sierpnia 2015 at 14:07ciasto w piekarniku:) troszke zmodyfikowałam margaryna w masło, pszenna w krupczatke :) ciekawe co z tego wyrośnie…
poczytalam dział – o mnie – bardzo fajny
Monika
18 sierpnia 2015 at 12:20Czy to normalne, że ciasto po wymieszaniu jest takie rzadkie? Ze strachu dosypałam trochę mąki, zobaczymy co wyjdzie
Ostra na Słodko
18 sierpnia 2015 at 13:13Jest to normalne,że jest rzadkie.
Ale może ta dodatkowa mąka nie zaszkodzi – daj znać :)
Trzymam kciuki!
Dominika
31 sierpnia 2015 at 16:01Czy piec na programie góra – dół, czy termoobiegu?
Ostra na Słodko
15 września 2015 at 14:05Z termoobiegiem góra – dół
kaaaa
15 września 2015 at 13:59czy mozna zrobic to ciasto bez dżemu?
Ostra na Słodko
15 września 2015 at 14:05Wyjdzie suche.
asia
25 września 2015 at 11:50Czapki z głów!!! to ciasto jest bombastyczne. Opinia potwierdzona przez duże grono współzjadaczy. Jak cudowenie czasami trafić na taką perełke z którą sie nie rozstanę do końca życia. Pozdrawiam gorąco :)
Anonim
28 września 2015 at 22:47Robię już 4 raz! Mąż zachwala:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Katarzynka
19 października 2015 at 21:20Potwierdzam, iż ciasto jest super pyszne – mokre i super czekoladowe (zmodyfikowałam troszeczkę – dodaję 2 razy więcej kakao i rozpuszczam tabliczkę czekolady). Jak tu przechodzić na dietę?
tapeta
7 listopada 2015 at 21:52Uwielbiam szybkie wypieki. Trochę nie urosło i juz zmartwiłam się że zakalec a tu niespodzianek! Pyszne☺
Natalia
2 grudnia 2015 at 12:26wyszło super, polecam :)
Marta
6 grudnia 2015 at 19:42Ciasto jest w piekarniku i rosnie bardzo ladnie. Dodalam tez troche proszku do pieczenia i 2 rodzaje dzemu z wisni i powidel. Zobaczymy. Dam znac jakie wyszlo. Wazne, ze sie szybko robi,, :))) Pozdrawiam.
Marta
6 grudnia 2015 at 21:21Ciasto wyszlo bardzo dobre. W piekarniku bylo 50 min. Moze brakuje mi odrobine zapachu wanilii lub pomaranczy. Nastepnym razem na pewno dodam. Pozdrawiam wszystkich smakoszy slodkosci.
Magdalena
21 grudnia 2015 at 14:01Hej, moja czteroletnia smakoszka zjadła 1/3 ciasta i za każdym kawałkiem mówi pycha hmmm czy nic jej nie będzie ?:))) a ciasto rzeczywiście pycha dzięki za przepis pozdrawiam
Ostra na Słodko
26 grudnia 2015 at 20:37Strasznie się cieszę , że tak posmakowało :))))
Gonia
6 stycznia 2016 at 16:35Zrobiłam, bardzo smaczne! Trochę zmodyfikowałam, zamiast cynamonu użyłam przyprawy korzennej do pierników a zamiast dżemu z owoców leśnych- dżemu truskawkowego. Pozdrawiam!
Sylwia
6 stycznia 2016 at 20:56Tego mi było dzisiaj trzeba ? bardzo
czekoladowe i pyszne. Dodałam masło bo nie miałam margaryny – reszta przepisu bez zmian? wyrosło i nie opadło, piekłam ok. 50 min. Bardzo dziękuję za super przepis?
Ostra na Słodko
7 stycznia 2016 at 11:11Bardzo się cieszę , że smakowało!
Kasia
7 stycznia 2016 at 11:08Myślę, że problem z wyrastaniem ciasta może wynikać z faktu, że autorka przepisu ma piekarnik z termoobiegiem. Jeżeli ktoś ma piekarnik starego typu (bez termoobiegu) powinien zwiększyć temperaturę o 10 stopni (a przynajmniej w moim przypadku to się sprawdza). Jeżeli wierzch zacznie się przypalać, można obniżyć temperaturę albo przenieść blachę na niższy poziom piekarnika.
Ostra na Słodko
7 stycznia 2016 at 11:10Bardzo dziękuję Kochana za podpowiedź! Każda rada na wagę złota!
edyta
10 stycznia 2016 at 14:01Zrobiłam dzisiaj. Jest pyszny. I smakuje nawet mojemu wybrednemu synowi :-D
I udał się super.piekłam ponad 40 min.
Ostra na Słodko
11 stycznia 2016 at 17:58Bardzo się cieszę, że tak smakowało :)))
Marzena
12 stycznia 2016 at 20:10Ciasto super polecam :-) Dałam zamiast jednego dwa jajka bo miałam małe i dodałam odrobinę mąki bo ciut było za rzadkie i białka ubilam. Rewelacja,
Ostra na Słodko
12 stycznia 2016 at 23:32Bardzo się cieszę, że posmakowało :)))))
Ruda
31 stycznia 2016 at 17:20Siedzi w piekarniku, ładnie i pięknie ale o jajku zapomniałam…. :/ Czekam czy to wpłynie na efekt końcowy ;)
ewelinabg
8 lutego 2016 at 18:12ciasto bardzo dobre, pieknie wyroslo, maz zadowolony :) pieklam 40min z termoobiegiem, pieknie dziekuje za przepis :)
Anielcia07
20 lutego 2016 at 23:36Zawsze wychodzi, czasami dodaję maślankę i zawsze bakalie ( wg uznania – rodzynki, kokos, orzechy może byc czekolada ) i w zależności od przewagi bakalii zmienia się smak. Polecam ;)
anencja
21 lutego 2016 at 09:24Ponieważ nie jadam mleka dodałam waniliowe sojowe i wyszło też przepysznie
piszanka
25 lutego 2016 at 21:41Wlasnie skorzystalam z przepisu super wyszlo mi ciacho, pozdrawiam autorke?
goska
2 marca 2016 at 10:09niektórzy piszą że trzeba dodać kwaśne mleko lub maślankę lub śmietanę kwaśną żeby ciasto na sodzie wyrosło a w tym przepisie jest tylko zwykłe mleko. No i nie wiem czy dodać cos kwaśnego czy nie….
ewapjk
6 marca 2016 at 11:10Super ciasto! Jest takie łatwe i ma tak mało składników, że nie sądziłam, że może wyjść dobre. Zaraz po upieczeniu było wg mnie takie sobie, ale dziś, tj. drugiego dnia – rewelacja. Takie mokre – dżem robi swoje. Pozdrawiam!
Mili
14 kwietnia 2016 at 21:22Rewelacja :) Szybko, łatwo i przyjemnie :) Połowa współpracowników już piecze to cudo w swoich domach, odkąd skosztowali mojego ;)
Lekko modyfikuję, jak większość. Jajka dodaję jednak dwa, trochę więcej dżemu, kakao i mniej cukru, ale to już ze względu na gusta współzjadaczy. Świetna baza do kombinacji, dzięki za przepis!
beata
18 kwietnia 2016 at 17:29Najlepsze ciasto czekoladowe “na szybko”,jakie jadłam.Pieczenie bez problemu, u mnie ok. 1h. Do tego bardzo dobrze się przechowuje( oczywiście jak coś zostanie).Dzięki za przepis.☺
Ostra na Słodko
18 kwietnia 2016 at 17:35Bardzo się cieszę , że tak posmakowało :))))
Ewelka
30 sierpnia 2016 at 16:29Najlepsze ciasto ever. Moh chłopak co chwile goni mnie abym upiekla. :) Pozdrawiam
Beti
15 października 2016 at 20:36Ciasto pyszne wręcz rewelacyjne . Piekłam 50 min. I dodałam więcej mąki. Widzę że to ciasto będzie częstym gościem w moim domu. Pozdrawiam
kas...
12 listopada 2016 at 09:20Pyszne! Zdecydoanie polecam wszystkim łakomczychom ;). Musisz wiedziec ze portugalczycy takze korzystaja z Twoich przepisow. Po sprobowaniu kolezanka poprosila mnie o przetlumaczenie przepisu na jezyk angielski :D.
Ostra na Słodko
12 listopada 2016 at 10:20Aaaaaa! Serio?!?!?! Ale miło mi to słyszeć! Dziękuję! :)))))
Iza
15 listopada 2016 at 20:12Piekne ciacho. Jakie wymiary keksowki bo nie wiem czy nie mam za malej
Magda
23 listopada 2016 at 21:01To ciasto jest rewelecyjne! Maz, ktory nie lubi czekolady, zjada od reki pol blachy:) A najlepsze jest to, ze ciasto moge zrobic w 20 minut podczas drzemki syna. DZIEKUJE!
Ostra na Słodko
23 listopada 2016 at 21:03Strasznie miło mi to słyszeć!!! :)))
Bardzo się cieszę, że tak smakuj!
krzysiek
26 listopada 2016 at 10:42Do tej pory robiłem tylko szarlotkę ;)
Postanowiłem w końcu spróbować czegoś innego i wczoraj w nocy zrobiłem to ciasto.
Wyszło rewelacyjnie, już praktycznie całe zjedzone ;)
Zachęcony rezultatem będę atakował kolejne przepisy z bloga :D
Ostra na Słodko
26 listopada 2016 at 23:44Baaaardzo miło mi to słyszeć! :))))))
Cieszę się, że ciacho smakowalo i czekam na kolejne wiadomości :D
Magda
26 listopada 2016 at 13:03Bardzo! wlasnie przystepuje do pieczenia kolenej blachy:)
kinga
9 grudnia 2016 at 13:41a w blasze o jakich wymiarach się piecze?
Madzia
24 stycznia 2017 at 18:43A może być mąka tortowa? :/
Patryk
1 kwietnia 2017 at 12:47robiłem wszystko wg przepisu, wyszło idealne i 40 min w zupełności wystarczyło. Najlepsze ciacho ever!
Ostra na Słodko
22 lipca 2017 at 20:31Bardzo się cieszę!!!! :))))
Barbara
9 lipca 2017 at 10:41Piekę to ciasto od lat jako “babka górnicza”,z tym ,że nie roztapiam margaryny tylko pół kostki do miski plus reszta składników,nawet dobrze nie ukręcam i tak wychodzi.To pierwsze ciasto jakie nauczyły się moje dzieci piec.Nie ma opcji,że się nie udaje ,pozdrawiam.
Ostra na Słodko
22 lipca 2017 at 20:31Bardzo się cieszę!!!! :))))
Paulina
22 lipca 2017 at 20:02Robiłam dziś, wyszło superoooowe!! :) mama zachwycona, bo to ona najbardziej gustuje w słodyczach :D Pozdrawiam i czekam na nowe extra przepisy ;) :*
Ostra na Słodko
22 lipca 2017 at 20:31Bardzo się cieszę!!!! :))))
Joanna
23 lipca 2017 at 09:55Zrobiłam wczoraj wszystko dokładnie według przepisu. Wyszło pysznie!!!
alona
31 lipca 2017 at 16:50Czym moge zastąpić masło oraz makę pszenną? Pozdr
ela
12 sierpnia 2017 at 13:03Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, składniki były w temperaturze pokojowej, tylko mój dżem byl chyba za mokry- miałam taki swój, domowy. Dosypałam maki bo byla jedna wielka breja a i tak wyszedł jakiś taki nie wyrośnięty i zakalcowaty… Szkoda bo strasznie spodobał mi się ten przepis …
Kasia
13 sierpnia 2017 at 09:42Jakie mleko jest potrzebne bo są różne opinie
Ostra na Słodko
13 sierpnia 2017 at 12:23Zwykłe, krowie 2 lub 3,2%
Pati
12 listopada 2017 at 21:40Zrobiłam ciasto i wyszło bardzo pyszne . bałam że nie wyjdzie po tylu komentarzach i że ciasto jest takie rzadkie . Dużo nie piekę bo mi przeważnie nie wychodzi a tym razem inaczej . Po 50 minutach wyszło super. tylko zostały mi w cieście grudki od maki ale to nic ważne że mąż i dzieci sie zajadaly .
Ostra na Słodko
12 listopada 2017 at 21:54Bardzo bardzo się cieszę, że smakowało! :)))
vial
11 stycznia 2018 at 13:38czy może być bez dżemu?
Pozdrawiam
Ostra na Słodko
11 stycznia 2018 at 13:41Nie , wyjdzie suche. Dżem, powidla , marmolada – obojetne . Ale niech będzie :)
Anonim
13 stycznia 2018 at 13:46dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
A nna
11 stycznia 2018 at 17:51Ciasto wyszło dobre, bez termoobiegu w niskim pierkarniku bez termoobigu(mam tylko taki przenośny do pieczenia pizzy) piekłam 30 min i było dobrze. Ciasto troszkę za słodkie, więc następnym razem mniej cukru dodam. ale ogólnie to pycha. Przepis już zapisałam. Dzięki wielkie
Ostra na Słodko
11 stycznia 2018 at 17:52Strasznie miło mi to slyszeć :)))
Edyta
11 stycznia 2018 at 18:48Właśnie wsunęłam dwa kawałki jeden po drugim, nie da się oprzeć!! Przepyszne, wilgotne, pulchne, delikatne <3
Jestem w ciąży, zobaczyłam ten przepis, od razu zabrałam się do roboty i jestem przeszczęśliwa!!! :-D
Zrobiłam z powidlami sliwkowymi bo miałam akurat i rewelka. Piekłam dokładnie 40min.
Dziękuję ostra-na-slodko :)
Krystyna
20 stycznia 2018 at 23:17Przepis rewelacyjny, po pierwszym razie natychmiast nastąpił drugi, bo ciasto było przepyszne. Drugie wykonanie było dziełem faceta, który pierwszy raz w życiu robił ciasto, był u mnie w gościach i tak go zachwyciło, że zapragnął sam się nauczyć. Dżem był wiśniowy mojej produkcji, bo taki posiadałam w domu, a mąki dałam nieco więcej i piekłam 50 min. z termoobiegiem. Wyszło genialnie, jak smakuje na drugi dzień nie mam pojęcia, bo nie przetrwało. Przepis “poszedł w świat”. Dziękuję
Ostra na Słodko
21 stycznia 2018 at 08:07Ależ milo mi czytać takie wiadomości z rana :)))
Gosia
10 kwietnia 2018 at 11:42Przepis idealny dla leniwych, a ja do takich należę ? robi się szybko i smakuje przepysznie! W sam raz dla niespodziewanych gości. Robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi idealnie. Nawet mój mąż się zajada ?
Anonim
20 grudnia 2018 at 13:18Sylwia twoje ciasto czekoladowe robi w Niemczech furorę 😊Nawet już nie pamiętam ile razy już tłumaczyłam na niemiecki. Ale za każdym razem jak dałam przepis to musiałam dac również paczkę sody 🤣i tutaj mam właśnie pytanie do Ciebie czy mogą zamienić sodę na proszek do pieczenia.? Jeśli tak to jaka ilość też 1 łyżeczka?Bardzo liczę na odpowiedź bo dzisiaj znowu mam przetłumaczyć przepis 😊na ciasto czekoladowe Ale już nie mogę dać sody bo sama nie będę miała 😂moje dzieci uwielbiają te ciasto. W przedszkolu z roku na rok rośnie liczba osób która pokochała twój przepis.😉
Ostra na Słodko
21 grudnia 2018 at 05:49I na takie wiadomości właśnie czekam!!!! <3
Dopiero teraz mogę odpisać, bo ja od wczoraj w podroży.
Nie polecam zamieniania ( chyba, że w ostateczności ) sody na proszek - będzie tu większe ryzyko zakalca, a jak wiadomo w ucieranych lubi czasem wyjśćniestety.
Także sodę niestety musisz wysłać hurtowo :D hehehehehehe
Antoninka
29 grudnia 2018 at 14:18Właśnie zjedliśmy to ciasto na deser, ja dałam dzemu z czerwonej porzeczki. Ciasto przepyszne–słodko kwaśne, bardzo wilgotne, będziemy często je piec. Dzięki za przepis, pozdrawiam autorkę
Ania
4 stycznia 2019 at 11:57Moje właśnie się piecze. Dodałam olej zamiast masła i powidła sliwkowe zamiast drzemu. Po 40min wydluzylam czas pieczenia. Jeszcze pół szkl mąki zmieniłam na pelnoziarnista, więc zobaczymy jak wyjdzie ;)
Ula
4 stycznia 2019 at 15:34Wyszło za pierwszym razem ;) pychota ;)
Ostra na Słodko
4 stycznia 2019 at 15:41Byłam pewna, że wyjdzie ;)
Smacznego! :)))
Jak masz zdjęcie to podeślij na fb -chętnie dodam do galerii :))
Agnes
23 września 2019 at 16:14Ciasto się udało. Przepis fajny. Dzięki.
Gosia
8 lutego 2020 at 20:17Zamiast mleka dodałam maślankę 🙂 Piekłam w okrągłej tortownicy 24 cm, więc wyszło dosyć niskie, ale wystarczyło 35 minut pieczenia i było doskonałe! Zniknęło jak tylko zaczęłam kroić 😉 dziękuję za przepis ☺️
Ostra na Słodko
8 lutego 2020 at 20:53Bardzo się cieszę, że tak smakowało! <3
Anna
26 marca 2020 at 13:15A mogę dać jogurt naturalny zamiast mleka??
Andy
28 lutego 2021 at 14:42Mohoho! Zmodyfikowałam nieco przepis redukując cukier o prawie połowę i dodając 80g czekolady startej na małych oczkach (pół na pół gorzka 64% i mleczna) i wyszło rewelacyjne! To jest to!
Ale bardzo polecam dodać potarta czekoladę.
Aga
31 października 2021 at 16:20Witam :) czy składniki mogę zamienić na takie bez glutenu oraz laktozy? Pozdrawiam :)