Wy nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak bardzo się cieszę, kiedy korzystacie z moich przepisów, komentujecie i przysyłacie zdjęcia.
Tak było i w przypadku tego ciasta.
Pokazałam je krok po kroku na moim Instagramie ( a’propos: warto go obserwować, bo bardzo często pokazuję tam ciacha,, których nie ma tutaj ) i jeszcze w ten sam dzień otrzymałam od Was kilka zdjęć Waszych gotowych wypieków.
Każde opatrzone tym samym komentarzem: pycha!
I zdecydowanie się z tym zgadzam!
To ciasto czekoladowe jest genialne!
Niesamowicie delikatne, puszyste, a zarazem bardzo wilgotne ( nie aż tak jak brownie, ale idące w tym kierunku ) – obłędne!
Co Ważne – nie zawiera jajek, dlatego jest idealnym pomysłem dla wegan i osób z nietolerancjami.
Ja dodałam do niego truskawki, na które mamy sezon, Wy możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami.
Ps, to ciacho zdecydowanie ląduje w 10 moich ulubionych wypieków!
Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
( blacha 20 x24 )
( wszystkie składniki, tak jak w przypadku ciasta jogurtowego odmierzamy w kubeczku – może to być kubek po jogurcie, śmietanie lub ulubiony kubek do kawy ).
* mąka pszenna – 1,5 kubka
* cukier – 3/4 kubka
* cukier waniliowy – 1 łyżką
* kakao – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* olej roślinny – 1/3 kubka
* ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka
* zimna woda – 1 kubek
* sól- 1 szczypta
+ owoce – truskawki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ).
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, układamy owoce.
Pieczemy ok. 30-35 minut/180C z termoobiegiem.
Smacznego!
19 komentarzy
Ania
5 czerwca 2018 at 21:01super!
Anonim
17 czerwca 2019 at 22:20jakiej wielkosci jest ten kubek?to chyba najbardziej istotne
Ostra na Słodko
17 czerwca 2019 at 23:19Jeśli odmierzasz 200 g … to wszystko 200 g
Jeśli 500 to wszystko 500 …
Jeśli szklanką to wszystko szklanką itd
Nie ma to znaczenia większego – ważne żeby później wszystko tym samym
Google
2 września 2023 at 16:12240 g mąki
165 go cukru
Łyżeczka cukru waniliowego – 5 g
3 łyżki kakao – 24 g
Łyżeczka proszku do pieczenia – 4 go
75 ml oleju
ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka – 15 ml
250 ml zimnej wody
Szczypta soli
Owoce
Agnieszka
4 lipca 2019 at 12:42Ale jak to wszystko jedno czy kubek 200 g czy 500 g? Przecież są w tym przepisie jeszcze składniki odmierzane łyżką i łyżeczką. Zwłaszcza proszek do pieczenia. Wiadomo, że 1 łyżeczka na 300 g mąki (1,5 kubka 200 g ), a 1 łyżeczka na 750 g mąki (1,5 kubka 500 g) to baaardzo duża różnica. Pani Sylwio, jak to jest? Boję się wypróbować nieprecyzyjny przepis, bp po prostu szkoda składników, gdyby coś nie wyszło. Może po prostu proszę podać, jakim kubkiem posłużyła się Pani piekącto ładne ciasto ze zdjęcia. I wtedy znikną wszelkie wątpliwości.
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Ostra na Słodko
4 lipca 2019 at 12:47Przy blasze o wielkości ok. 20×25 lub tortownicy ok. 26 cm robię w kubku 220 ml . = tak też było robione w tym przepisie.
Takie wymiary blach i tortownic uzywam w każdym przepisie.
Idealna będzie też klasyczna szklanka która ma pojemność 250 ml
Agnieszka
4 lipca 2019 at 12:50Bardzo dziękuję :)
Anonim
30 lipca 2019 at 11:00To ciasto jest bez jajek?
Ostra na Słodko
30 lipca 2019 at 11:10zapraszam do przeczytania opisu – tam wszystko wyjaśnione :)))
Aneta
16 listopada 2019 at 11:00Dzień dobry czy można zamiast truskawek dać mrożone wiśnie ? Jesli tak to rozmrozić?
Ostra na Słodko
16 listopada 2019 at 14:34Śmiało! <3 Odmrozić wcześniej na sitku, zeby nie puściły wody i soku do ciasta.
krystyna
13 czerwca 2020 at 20:59To jak z tymi jajkami? mają być czy nie?
Anna
22 lipca 2021 at 18:25Czy można zastąpić wodę np mlekiem sojowym lub kokosowym?
Ostra na Słodko
22 lipca 2021 at 18:27Śmiało!
Anna
27 lipca 2021 at 13:47Zrobiłam z mlekiem sojowym i wyszło o wiele lepsze w smaku 😊, ale piekłam w tortownicy 24 cm o ok 45 min, zastanawiam się czy można dołożyć kawałki czekolady gorzkiej?
Anonim
11 sierpnia 2021 at 15:09Super przepis, ciasto pyszne.
Ostra na Słodko
11 sierpnia 2021 at 15:55Bardzo się cieszę, że posmakowało! :)))
Milena
1 lutego 2023 at 21:39Czy mozna zamiast maki pszennej dac make ryzowa albo kukurydziana?
Milena
3 lutego 2023 at 13:39Witam. Czy mozna zamiast maki pszennej uzyc make ryzowa albo kukurydziana?