Dziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.
Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej.
Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej.
Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika!
Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;)
Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki.
SKŁADNIKI:
( keksówka )
* mąka kukurydziana – 4 łyżki
* jajka – 3 szt
* jogurt naturalny – 180 g
* cukier lub ksylitol – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* skórka cytrynowa – 1 łyżka
* osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia bez glutenu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy.
Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ).
Pieczemy ok. 40 minut, strudzimy i gotowe!
Smacznego!
18 komentarzy
Izaa
12 listopada 2012 at 09:50ale piękny kolorek
Inspirowane Smakiem
12 listopada 2012 at 10:01Ale żółciutkie. :)
Ervisha
12 listopada 2012 at 10:55O i jest przepis na ciacho :D
peggi
13 listopada 2012 at 00:38Witam :-) Przyznałam Ci nominację – zapraszam do wspólnej zabawy http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html ;-)
Ostra Na Słodko
13 listopada 2012 at 22:41:D
GorzkaCzekolada
15 listopada 2012 at 22:12Powiedz proszę na jakiej wielkości formę przewidziany jest powyższy przepis. Wygląda bardzo zachęcająco. Dziękuję za pomysł i pozdrawiam :)
Ostra Na Słodko
15 listopada 2012 at 22:32Tak jak pisze w opisie – robimy go w formie do keksa.
Takiej najmniejszej.
GorzkaCzekolada
16 listopada 2012 at 01:36Dziękuję! Zabrakło mi właśnie słowa “najmniejsza”.
gin
16 listopada 2012 at 18:51Kolor ma po prostu cudny! :)
Ola
16 listopada 2012 at 22:12jutro upiekę to rewelacyjne ciasto tylko skoczę do Lidla po jogurt grecki,mam nadzieję że mi też tak pięknie wyrośnie.
Kruche kukurydziane ciasteczka w czekoladzie
5 sierpnia 2014 at 21:26[…] ciasteczka w czekoladzie Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam ” pracować ” na mące kukurydzianej! Z takiej właśnie mąki postanowiłam zrobić dzisiejsze ciacha , które umiliły chłodne […]
Monika
22 lutego 2015 at 15:03zrobiłam, nie urosło a w konsystencji jak guma :( nie wiem czemu, a taką miałam na nie ochotę ;(
Ilinois
11 marca 2015 at 16:04Mi też nie urosło za bardzo…, ale w smaku ok.
Ania
19 kwietnia 2015 at 17:15A czy to ciasto wyjdzie np. z mąki orkiszowej?
Ktoś
22 września 2015 at 15:14Podpisuje się pod Moniką – wyszło mi to samo i niski jak nie wiem.. Powinnaś też napisać, że białka utrzeć z cukrem i powoli dodawać kolejne składniki, bo np jak dla mnie – początkującego zmyliłaś mnie i nie wyszło jak trzeba. Teraz piecze się jak należy i zobaczymy co wyjdzie z tego ;)
CIASTO JOGURTOWE Z BAKALIAMI
22 lutego 2016 at 23:30[…] Wiem wiem , uwielbiacie ciasta jogurtowe! […]
Justyna
20 marca 2016 at 17:43a moje wyszło nawet w miarę ale w innej formie robiłam i musiałam dać więcej mąki i mniej cukru właściwie dałam Stewie zamiast cukru i dodałam cynamon.
A.
5 października 2016 at 16:25Ja najpierw zmiksowałam jajka z cukrem, później dodałam resztę składników. Pół łyżeczki proszku wymieniłam na sodę. Właśnie się piecze i już pięknie pachnie, co z tego wyjdzie – zobaczymy :-)