PROFITEROLKI Z NUTELLĄ I ORZECHAMI

 Ostatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady!

Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą.

Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności!

Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować!

Gorąco polecam!

profiterolki , profiterole , ptysie , mini ptysie , ptysier z kremem czekoladowym , krem czekoladowy , krem budyniowy , ostra na slodko , ciasto ptysiowe (1)xxx

SKŁADNIKI:

CIASTO PTYSIOWE:

* woda – 150 ml

* masło – 60 g

* mąka pszenna – 85 g

* jajko – 2 szt

KREM CZEKOLADOWY :

* budyń czekoladowy – 60 g

* mleko – 2 szkl

* nutella – ok. 100 g

* orzechy włoskie – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą.

Piekarnik nagrzewamy do 200C.

CIASTO:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.

Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę.

Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto.

Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy.

KREM CZEKOLADOWY:

0,5 szkl mleka mieszamy z proszkiem budyniowy, resztę gotujemy.

Do gotującego się dodajemy rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki krem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do przestudzonego, ale cały czas ciepłego dodajemy nutellę i bardzo drobno posiekane, podprażone na suche patelni orzechy włoskie.

Wszystko razem dokładnie mieszamy. 

CAŁOŚĆ:

Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem czekoladowym z rękawa cukierniczego albo szprycy.

Pycha!