Ostatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady!
Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą.
Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności!
Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO PTYSIOWE:
* woda – 150 ml
* masło – 60 g
* mąka pszenna – 85 g
* jajko – 2 szt
KREM CZEKOLADOWY :
* budyń czekoladowy – 60 g
* mleko – 2 szkl
* nutella – ok. 100 g
* orzechy włoskie – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
CIASTO:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę.
Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto.
Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy.
KREM CZEKOLADOWY:
0,5 szkl mleka mieszamy z proszkiem budyniowy, resztę gotujemy.
Do gotującego się dodajemy rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki krem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do przestudzonego, ale cały czas ciepłego dodajemy nutellę i bardzo drobno posiekane, podprażone na suche patelni orzechy włoskie.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem czekoladowym z rękawa cukierniczego albo szprycy.
Pycha!
3 komentarze
CIASTO MARCHEWKOWE - NAJLEPSZE!
20 maja 2015 at 06:56[…] Mleczna czekolada jest taką kropką nad I, która sprawia, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! […]
CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ
31 maja 2015 at 10:42[…] z nas od czasu do czasu nie lubi wsadzić łyżkę w słoik pysznej, kremowej nutelli? […]
EKLERKI Z CREME PATISSIERE - najlepsze!
26 kwietnia 2016 at 10:19[…] Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! […]