BABKA CZEKOLADOWA Z KREMEM WANILIOWYM I MIGDAŁAMI
Czekolada …. wanilia … budyń … – to takie słowa , które wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia , a do tego niesamowite burczenie w brzuchu.
Dziś mam dla Was kolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko.
Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni!
Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością!
SKŁADNIKI:
* mleko – 250 ml
* kostka do pieczenia Kasia – 125 g
* kakao – 2 łyżki
* dżem truskawkowy – 2 łyżki
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* soda – 1 łyżeczka
DODATKOWO :
* budyń waniliowy – 2 op
* mleko – ok. 450 ml
* kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki
* płatki migdałów – 50 g
* cukier – 3 łyżki
* polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.
Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać – polecam! )
Wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika na ok. 45 minut ( do suchego patyczka ).
Studzimy!
Przestudzoną babkę kroimy na 2 połowy ( góra i dół ).
Górę delikatnie odkładamy , w dole wydrążamy małą łyżeczką ” wanienkę : , do której trafi krem.
Robimy to dokładnie , ale delikatnie.
W rondelku gotujemy szklankę mleka , w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy.
Wlewamy do gotującego się mleka , słodzimy i doprowadzamy do zgęstnienia.
Do gorącego dodajemy posiekaną kostkę do pieczenia Kasię i dokładnie rozprowadzamy , by się rozpuściła.
Wrzucamy podprażone na suchej patelni płatkami migdałów i dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy.
Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki.
Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ).
Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy!
Smacznego!

Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://mojeciasto.pl/
A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic na szklanki jest ta strona! http://mojeciasto.pl/abc-pieczenia/konwerter/
Zobacz koniecznie jeszcze te!
4 Comments
Dodaj komentarz














Pingback: Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą
Pingback: Tort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu )
Pingback: Brownie chlebowe
Pingback: BABKA PARZONA WANILIOWA