BABKA CZEKOLADOWA Z KREMEM WANILIOWYM I MIGDAŁAMI



Czekolada …. wanilia … budyń … – to takie słowa , które wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia , a do tego niesamowite burczenie w brzuchu.

Dziś mam dla Was kolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko.

Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni!

Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów  i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością!

babka czekoladowa , babka kakaowa , ciasto czekoladowe , krem waniliowy , krem z migdalami , babka z kremem , swiateczne przepisy , kasia margaryna , ostra na slodko 3xxxxxxx  

SKŁADNIKI:

* mleko – 250 ml
* kostka do pieczenia Kasia – 125 g
* kakao – 2 łyżki
* dżem truskawkowy – 2 łyżki
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* soda – 1 łyżeczka

DODATKOWO :
* budyń waniliowy – 2 op
* mleko – ok. 450 ml
* kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki
* płatki migdałów – 50 g
* cukier – 3 łyżki
* polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.

Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać – polecam! )

Wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika na ok. 45 minut ( do suchego patyczka ).

Studzimy!

babka czekoladowa , babka kakaowa , ciasto czekoladowe , krem waniliowy , krem z migdalami , babka z kremem , swiateczne przepisy , kasia margaryna , ostra na slodko xxxxxxxxxxx

Przestudzoną babkę kroimy na 2 połowy ( góra i dół ).

Górę delikatnie odkładamy , w dole wydrążamy małą łyżeczką ” wanienkę : , do której trafi krem.

Robimy to dokładnie , ale delikatnie.

13-001

W rondelku gotujemy szklankę mleka , w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy.

Wlewamy do gotującego się mleka , słodzimy i doprowadzamy do zgęstnienia.

Do gorącego dodajemy posiekaną kostkę do pieczenia Kasię i dokładnie rozprowadzamy , by się rozpuściła.

Wrzucamy podprażone na suchej patelni płatkami migdałów i dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy.

Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki.

Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ).

Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy!

Smacznego!

babka czekoladowa , babka kakaowa , ciasto czekoladowe , krem waniliowy , krem z migdalami , babka z kremem , swiateczne przepisy , kasia margaryna , ostra na slodko 2xxxxxxxxx

Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://mojeciasto.pl/

A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic na szklanki jest ta strona! http://mojeciasto.pl/abc-pieczenia/konwerter/

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr





4 Comments

  1. Pingback: Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą

  2. Pingback: Tort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu )

  3. Pingback: Brownie chlebowe

  4. Pingback: BABKA PARZONA WANILIOWA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.