Mama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho.
Tym razem truskawkowe!
Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową pianką jest świetnym pomysłem na upalne dni!
Smakuje fenomenalnie!
Mama jak zawsze pozytywnie zaskoczyła i z wielką, ale to wielką przyjemnością sięgałam po dokładke!
Polecam i Wam!
Ps. Chyba naprawdę muszę założyć Jej tutaj osobny dział!
SKŁADNIKI:
( ok. 24×26 )
BISZKOPT:
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* olej – 3/4 szkl
* szpinak świeży – 120 g
* mąka pszenna – 260 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
+ sok z cytryny i woda do nasączenia
MUS:
* truskawki – 650 g
* cukier – 3 łyżki
* sok z cytryny – 2 łyżki
* galaretka truskawkowa – 1 op
* śmietana kremówka 36% – 450 ml
+ truskawki do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szpinak i olej miksujemy na papkę.
Bialka ubijamy na sztywno, po koniec stpniwo dodajemy cukier.
Wrzucamy żółtka nie przerywając ubijania. Dodajemy szpinak.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 35-40 minut/160C bez termoobiegu.
Studzimy, ścinamy wierzch, który będzie do dekoracji. Blat nasączamy sokiem z cytryny.
MUS:
Truskawki kroimy, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny, gotujemy.
Miksujemy na puree, do gorącego dodajemy galaretkę, mieszamy.
Odstawiamy do studzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy schłodzone puree, wylewamy na biszkopt, wyrównujemy, chłodzimy kilka godzin.
Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi truskawkami i ściętym blatem.
Smacznego!
Inspiracja: https://www.mojewypieki.com/
2 komentarze
Ada
19 października 2018 at 23:14A na jakiej wielkości blaszkę to ciasto?
Ostra na Słodko
20 października 2018 at 08:20Średniej wielkości blacha – ok.24 x 26 ( może być większa delikatnie, ale nie dużą 40stka)
Smacznego! Cudownego dnia! :*