Bananowy piegusek bez pieczenia

Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia.

Ciasto przygotowane na weekend przez moją mamę, która jak wiecie uwielbia ciasta bez pieczenia.

Warstwa herbatników pokryta bananowym musem z pierniczkami i białą czekoladą stworzyła pyszną całość, która zrobiła furorę na stole!

Można śmiało zrobić w tortownicy ( wtedy polecam z połowy składników ).

Smacznego!

SKŁADNIKI:

( 24×26 )

* herbatniki kakaowe – ok. 25 szt

* jogurt naturalny – 500 g

* śmietana kremówka 36% – 500 g

* biała czekolada – 200 g

* banan – 3 szt

* pierniczki w czekoladzie – 150 g

* żelatyna – 4 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na blasze układamy herbatniki kakaowe jeden obok drugiego.

Białą czekoladę topimy, studzimy, mieszamy z jogurtem.

Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy.

Pierniki kruszymy.

Banany rozgniatamy widelcem.

Śmietanę ubijamy , mieszamy z żelatyną hartując wcześniej.

Jogurt z czekoladą łączymy z masą bananową i ubitą śmietaną, mieszamy.

Do tężejącej masy dodajemy pierniczki.

Wylewamy na ciastka, wyrównujemy, chłodzimy przez noc.

Dekorujemy np. stopioną czekoladą i ewentualnie kakao.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress