Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia.
Ciasto przygotowane na weekend przez moją mamę, która jak wiecie uwielbia ciasta bez pieczenia.
Warstwa herbatników pokryta bananowym musem z pierniczkami i białą czekoladą stworzyła pyszną całość, która zrobiła furorę na stole!
Można śmiało zrobić w tortownicy ( wtedy polecam z połowy składników ).
Smacznego!
SKŁADNIKI:
( 24×26 )
* herbatniki kakaowe – ok. 25 szt
* jogurt naturalny – 500 g
* śmietana kremówka 36% – 500 g
* biała czekolada – 200 g
* banan – 3 szt
* pierniczki w czekoladzie – 150 g
* żelatyna – 4 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na blasze układamy herbatniki kakaowe jeden obok drugiego.
Białą czekoladę topimy, studzimy, mieszamy z jogurtem.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy.
Pierniki kruszymy.
Banany rozgniatamy widelcem.
Śmietanę ubijamy , mieszamy z żelatyną hartując wcześniej.
Jogurt z czekoladą łączymy z masą bananową i ubitą śmietaną, mieszamy.
Do tężejącej masy dodajemy pierniczki.
Wylewamy na ciastka, wyrównujemy, chłodzimy przez noc.
Dekorujemy np. stopioną czekoladą i ewentualnie kakao.
Smacznego!
No Comments