Przyznaję się bez bicia – to kolejny przepis przyniesiony przez mamę!
Ciasto, zrobiła Ona, a ja zajęła się tylko fotografowaniem i jedzeniem!
Jedzeniem z dokładkami, bo dawno żadne ciacho nie smakowało mi tak bardzo!
Ciasto jest bez pieczenia!
Wielbicie kawy będą zachwyceni, bo składa się ono z niesamowitych w smaku kawowych warstw przełożonych delikatną śmietankową masą.
W smaku może troszkę przywodzić na myśl moje ukochane Tiramisu.
Ciasto mimo kilku warstw jest niesamowicie łatwe!
Warto być cierpliwym przy robieniu, bo końcowy efekt wynagrodzi wszystko!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
MASA KAWOWA:
* serek waniliowy – 500 g
* śmietana 30% – 200 g
* kawa zbożowa – 4 łyżeczki
* żelatyna – 3 łyżeczki
* wrzątek – 1/3 szk
GALARETKA KAWOWA:
* kawa zbożowa – 2 łyżki
* cukier – 4 łyżki
* żelatyna – 6 łyżeczek
* wrzątek – 700 ml
MASA ŚMIETANKOWA:
* serek waniliowy – 500 g
* śmietana 30% – 200 ml
* żelatyna – 3 łyżeczki
* ziarna wanilii
* wrzątek – 1/3 szkl
DODATKOWO:
* ciemne kakaowe herbatniki – 100 g
* mini biszkopciki – 100 g
POLEWA:
* czekolada mleczna – 100 g
* kawa zbożowa – 1 łyżeczka
* mleczko – kilka łyżek
* kakao do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA KAWOWA:
Kawę i żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Zimną śmietanę 30% ubijamy, dodajemy serek waniliowy i mały strumieniem wlewam zimną żelatynę z kawą ( wcześniej hartujemy! ).
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami.
GALARETKA KAWOWA:
Kawę, cukier i żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Tężejącą wylewny na schłodzoną masę kawową.
Chłodzimy.
MASA ŚMIETANKOWA:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Zimną śmietanę 30% ubijamy z ziarnami wanilii, dodajemy serek waniliowy i wlewamy zimną żelatynę ( wcześniej hartując ).
Wylewamy na schłodzoną galaretkę, wyrównujemy.
CAŁOŚĆ:
Na wierzchu układamy obok siebie herbatniki.
Zalewamy polewą przygotowaną z czekolady, odrobiny kawy i mleka.
Po zastygnięciu posypujemy kakao.
Smacznego!
No Comments