Skończyliśmy serię truskawkowych i borówkowych przepisów, a rozpoczynamy malinową.
Będzie pysznie – obiecuję!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia, które sama jadłam na jednej z imprez firmowych w ostatnim czasie.
Pokazałam je na swoim Instagramie i odrazu zrobiło furorę!
Ciemny spód Oreo przykryty 3 warstwami malinowych musów o różnej zawartości malin.
To właśnie to sprawia, że wizualnie tworzy się efekt ombre – nadający ciastu niesamowitego charakteru i unikalności!
Ten sernik jest bez pieczenia.
Nie wymaga nawet użycia miksera.
Sernik ten robimy dosłownie w kilkanaście minut!
Potrzebujemy tylko kilka składników, które przeważnie mamy w swoich kuchennych szafkach!
Łatwe!
Szybkie!
Mega pyszne!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. smakuje naprawdę obłędnie!
SKŁADNIKI:
( Tortownica 18-20 cm )
SPÓD:
* oreo – 180 g
* masło- 30 g
WARSTWA NR 1 :
* żelatyna – 2 łyżeczki
maliny : 200 g
* cukier – 4 łyżki
* śmietana 36% – 100 ml
WARSTWA NR. 2
* żelatyna – 1,5 łyżeczki
* maliny – 150 g
* cukier – 3 łyżki
* mascarpone – 190 g
* śmietana 36% – 40 g
WARSTWA NR. 3
* żelatyna – 1,5 łyżeczki
* maliny – 50 g
* cukier – 3 łyżki
* mascarpone – 125 g
* śmietana 36%- 30 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ciastka mielimy z masłem, wylepiamy foremkę.
WARSTWA 1 :
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy, odstawiamy.
Maliny zasypujemy cukrem, gotujemy, blendujemy, przecedzamy przez sitko.
Do gorących owoców dodajemy żelatynę mieszamy, odstawimy.
Po wystudzeniu dodajemy ubitą śmietanę kremówkę.
Wylewamy na spód.
Chłodzimy.
WARSTWA 2 :
żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy, odstawiamy.
Maliny zasypujemy cukrem, gotujemy, blendujemy, przecedzamy przez sitko,
Do gorących owoców dodajemy żelatynę mieszamy, odstawimy.
Mascarpone mieszamy ze śmietanką rózgą kuchenną, dodajemy przestudzone owoce.
Wylewamy na poprzednią warstwę.
Chłodzimy.
WARSTWA 3:
Postępujemy dokładnie tak samo, jak przy warstwie numer 2.
Chłodzimy przez noc.
Dekorujemy.
Smacznego!
No Comments