SERNIK GOTOWANY Z GALARETKĄ – BEZGLUTENOWY!

Ajj dobrze wiecie, że wszystkie serniki darzę miłością bezgraniczną!

Na blogu znajdziecie ich już pewnie kilkadziesiąt!

Dziś, zainspirowana współpracą z moją ulubioną, bezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny sernik gotowany.

Kruchy, bezglutenowy spód bez pieczenia pokryty słodką, waniliową, serową masą to prawdziwe niebo w gębie!

Uroku i niespotykanego charakteru całości dodają urocze ciasteczka Fior di Sole zalane przezroczystą galaretką, które wspaniale zdobią całość i sprawiają, że ciasto jest idealnym pomysłem np. na imprezę!

Łatwe!

Szybkie!

Pyszne!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 24 x 30 )

SPÓD:

* herbatniki bezglutenowe Fior di Sole – 1 op

* masło min. 82% – 120 g

* kakao – 0,5 łyżeczki

MASA SEROWA:

* ser biały 3 x mielony ( wiaderkowy dobrej jakości ) – 1 kg

* masło min. 82% – 250 g

* jajko rozm M. – 3 szt

* cukier – 240 g

* wanilia ( ziarna lub esencja lub cukier z wanilią ) – do smaku

* budyń waniliowy bezglutenowy – 2 op

DODATKOWO:

* herbatniki bezglutenowe Fior di Sole – 1 op

* galaretka winogronowa – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Ciasteczka mielimy ( bardzo drobno siekamy ) razem z kakao. Zalewamy roztopionym masłem, wylepiamy spód tortownicy, odkładamy do lodówki.

MASA SEROWA:

Do dużego garnka wkładamy ser, masło, cukier, jajka oraz wanilię ( ziarna, esencję lub cukier z wanilią ).

Podgrzewamy cały czas mieszając.

Gdy składniki się połącza wsypujemy budyń i energicznie mieszamy gotując do momentu, aż masa zgęstnieje.

Odstawiamy do wystudzenia mieszając co jakiś czas.

GALARETKA:

Galaretki rozrabiamy w 3 szklankach wrzątku, odstawiamy do tężenia.

CAŁOŚĆ:

Na schłodzony spód wylewamy masę serową, wygładzamy, chłodzimy.

Układamy ciasteczka, zalewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress