Ajj dobrze wiecie, że wszystkie serniki darzę miłością bezgraniczną!
Na blogu znajdziecie ich już pewnie kilkadziesiąt!
Dziś, zainspirowana współpracą z moją ulubioną, bezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny sernik gotowany.
Kruchy, bezglutenowy spód bez pieczenia pokryty słodką, waniliową, serową masą to prawdziwe niebo w gębie!
Uroku i niespotykanego charakteru całości dodają urocze ciasteczka Fior di Sole zalane przezroczystą galaretką, które wspaniale zdobią całość i sprawiają, że ciasto jest idealnym pomysłem np. na imprezę!
Łatwe!
Szybkie!
Pyszne!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24 x 30 )
SPÓD:
* herbatniki bezglutenowe Fior di Sole – 1 op
* masło min. 82% – 120 g
* kakao – 0,5 łyżeczki
MASA SEROWA:
* ser biały 3 x mielony ( wiaderkowy dobrej jakości ) – 1 kg
* masło min. 82% – 250 g
* jajko rozm M. – 3 szt
* cukier – 240 g
* wanilia ( ziarna lub esencja lub cukier z wanilią ) – do smaku
* budyń waniliowy bezglutenowy – 2 op
DODATKOWO:
* herbatniki bezglutenowe Fior di Sole – 1 op
* galaretka winogronowa – 2 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Ciasteczka mielimy ( bardzo drobno siekamy ) razem z kakao. Zalewamy roztopionym masłem, wylepiamy spód tortownicy, odkładamy do lodówki.
MASA SEROWA:
Do dużego garnka wkładamy ser, masło, cukier, jajka oraz wanilię ( ziarna, esencję lub cukier z wanilią ).
Podgrzewamy cały czas mieszając.
Gdy składniki się połącza wsypujemy budyń i energicznie mieszamy gotując do momentu, aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystudzenia mieszając co jakiś czas.
GALARETKA:
Galaretki rozrabiamy w 3 szklankach wrzątku, odstawiamy do tężenia.
CAŁOŚĆ:
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, wygładzamy, chłodzimy.
Układamy ciasteczka, zalewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
No Comments