To już 3 tydzień naszej słodkiej serii NA SŁODKO ZE SWEET DECOR!
2 poprzednie przepisy zrobiły nieziemską furorę i jestem pewna, że i tym razem nowy przepis trafi na listę Waszych ulubionych!
Był sernik? Był!
Była szarlotka? Była!
No to dziś przyszła pora na fantastyczne CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM Z CZARNEJ PORZECZKI.
Idealne na rodzinne imprezy, weekendowy wypiek albo słodką zachciankę do niedzielnej kawki!
Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika ze stołu!
Gwarantuję Wam, że ciasto czekoladowe z musem porzeczkowym zrobi furorę!
Mimo porzeczkowego smaku nie jest to absolutnie ciasto tylko na lato!
Mus porzeczkowy w błyskawiczny sposób przygotujemy z gotowego Puree z czarnej porzeczki , którego ja często używam np. na szkoleniach.
W sklepie SWEETDECOR.PL dostępne są przeróżne smaki!
Moje ulubione to zdecydowanie porzeczka, jeżyna i marakuja!
Pakowane są w kilogramowe opakowania i dostępne w mega cenach!
Gotowe puree owocowe są świetną bazą do musów, kremów, lodów, kremów śmietanowych i wielu innych deserów!
Jako baza do ciasta posłużyła mi ciemna czekolada Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao.
Jest delikatna, jednolita, z subtelną nutą wanilii.
Dzięki standardowej płynności idealnie nadaje się do kremów, nadzień, ganaszy czy też pralin.
Pakowana jest w 0,5 kg opakowania idealne do domowego użytku – gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE:
* Callebaut czekolada ciemna Select 54,5% – 50 g – dostępna TUTAJ!
* kakao – 25 g
* masło min. 82% – 80 g
* mąka pszenna – 100 g
* śmietana 18% kwaśna – 100 g
* soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
* jajko M – 3 szt
* cukier – 100 g
* sól – 1 szczypta
MUS Z CZARNEJ PORZECZKI:
* Puree owocowe czarna porzeczka – 400 g dostępne TUTAJ!
* śmietana 36% – 230 ml
* cukier – 5 łyżek
* galaretka porzeczkowa ( ewentualnie malinowa ) – 2 op
UWAGA!
Chcąc, by mus był mocno porzeczkowy i „cięższy” – zostawiamy pokazane proporcje.
Natomiast jeśli chcemy, by był mniej porzeczkowy i „lżejszy” używamy 250 g puree + 430 ml śmietany.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO CZEKOLADOWE:
Piekarnik nagrzewamy do 170C.
Rozpuszczamy w garnku masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę oraz kakao, mieszamy, studzimy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz śmietanę, mieszamy.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Wszystko razem dokładnie miksujemy na niskich obrotach.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia ( boki zostawiamy suche! ).
Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka.

Studzimy.
MUS Z CZARNEJ PORZECZKI:
Puree porzeczkowe gotujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretkę oraz cukier, mieszamy, studzimy.
Śmietanę ubijamy na 3/4.
Dodajemy w 3 partiach do puree, delikatnie, ale dokładnie mieszając.
Ciasto odwracamy ” do góry nogami”, dzięki czemu z boku tortownicy zrobi nam się szczelinka, którą również wypełni mus.
Na wierzch wylewamy mus, wstawiamy do lodówki na kilka godzin – do stężenia.
POLEWA:
Śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Dodajemy czekoladę, mieszamy, lekko studzimy.
Zalewamy schłodzone ciasto.
Dekorujemy.
Ps. do zrobienia dekoracji wykorzystałam również swoje stare foremki silikonowe.
Wlałam do nich resztę musu, zamroziłam i zamrożone przełożyłam na ciasto.
Podobne znajdziecie TUTAJ!
Smacznego!

Tak jak Wam mówiłam w sklepie dostępnych jest kilkanaście smaków puree.
Znajdziecie je TUTAJ!
.
Ps. Przypominam Wam, że wpisując w koszyku zakupowym na https://www.sweetdecor.pl/ kod: sylwia2023 odejmie Wam 5% od całych zakupów!

2 komentarze
Marta
14 grudnia 2020 at 21:05Witam,
Jakiej wielkości tortownicy używasz? :)
Ostra na Słodko
14 grudnia 2020 at 22:25Robione na 20 cm średnicy <3