Jestem tą szczęściarą, która ma swój duży ogród pełen kwiatów i owocowych drzew.
Uwielbiam siadać tam na kocu, kiedy wszystko kwitnie, wziąć do ręki swoją ulubioną książkę i odciąć się od wszystkiego!
Albo właśnie tam spędzać czas z rodziną – przy grillu lub wspólnych rozmowach.
Maj to zdecydowanie moje ukochana pora roku!
Dziś na taką “posiadówkę” w ogrodzie przygotowałam pyszny i zdrowy koktajl.
Połączenie kawy na mleku kokosowym z sokiem z buraka i miodem prosto z pasieki smakuje fenomenalnie!
Molekularny kawior ( jeden z Inki, a drugi z soku wiśniowego ) oraz chipsy kokosowe dodają całości deserowego charakteru.
Jest pysznie! I jest zdrowo!
Koniecznie spróbujcie!
Do zrobienia zainspirowała mnie moja ulubiona kawa Inka – tym razem w wersji z błonnikiem ( połączenie aromatycznej kawy zbożowej i mocy inuliny [ wielocukru o działaniu prebiotycznym stymulującym florę bakteryjną jelit , wspomagającym oczyszczanie i powodującym szybsze uczucie sytości ] – rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii ).
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* mleko kokosowe – 1 puszka
* kawa Inka z błonnikiem – 2 łyżeczki
* lód – 2 garści
* sok z buraka – 0,5 szkl
* miód prawdziwy – do smaku ( ok. 2 łyżki )
DODATKOWO:
* molekularny kawior – do zrobienia z kawy Inka na mleku i agaru
* molekularny kawior – do zrobienia z soku wiśniowego i agaru
* chipsy kokosowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko kokosowe podgrzewamy, dodajemy Inkę oraz miód, rozpuszczamy, chłodzimy.
Dodajemy sok z buraka oraz lód, blendujemy na smoothie.
Przelewamy do szklanek, dodajemy chipsy kokosowe oraz perełki “kawioru”.
Pijemy na zimno!
No Comments