Z czym kojarzy Wam się jesień?
Z ulubioną szarlotką babci?
Kubkiem gorącego kakao pitego pod kocem?
Wieczorem spędzonym z książką?
A może złotymi liśćmi, które zasypały cały park?
Tak, lubię tę naszą złotą jesień.
Co prawda wszyscy wiedzą, że jestem ogromnym zmarzluchem i najchętniej okres jesienno-zimowy spędziłabym w ciepłych krajach jak bociany, ale potrafię się cieszyć tą naszą polską jesienią ( zwłaszcza, że już niedługo ma urodziny ;) ).
Dziś razem z moją ulubioną kawą INKA przygotowałam dla Was przepis na pyszną, jesienną kawę o smaku szarlotki z cynamonem.
Jest świetnym pomysłem na deser!
Smakuje rewelacyjnie i pachnie jak ulubiona szarlotka prosto z pieca.
Koniecznie spróbujcie!
Gwarantuję, że to będzie jedna z Waszych ulubionych wersji Inki.
SKŁADNIKI:
* kawa INKA Z MAGNEZEM – 2 łyżeczki
* śmietana 30% – ok. 200 ml
* jabłko ( u mnie antonówka ) – 1 szt
* cynamon – do smaku
* brązowy cukier – do smaku
* miód – 1 łyżka
* orzechy włoskie – 1 garść
* kardamon – nie obowiązkowo, ale nadaje fajny smak!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jabłko kroimy w kosteczkę, przesmażamy z miodem i odrobiną brązowego cukru na patelni, dodajemy cynamon.
Orzechy prażymy, siekamy.
Inkę zalewamy ok. 125 ml wrzątku.
Do szklanki wkładamy część jabłek oraz orzechy ( resztę zostawiamy na wierzch ).
Dodajemy 3/4 ubitej śmietany 30%.
Zalewamy kawą.
Dodajemy resztę śmietany, jabłka, orzechy i szczyptę cynamonu.
Smacznego!
No Comments