Od jakiegoś czasu nie piję zwykłej kawy i to własnie Inka króluje w moim domu – zarówno do śniadania, jak i popołudniowego ciacha.
W tym upale wykorzystuję ją także do przygotowania pysznych deserów, koktajli i smoothie – świetnie się do tego nadaje – jest delikatna, zbożowa, a zarazem smakowo świetnie zastępuje paloną kawę.
Tym razem postawiłam na fioletowe owoce, takie jak aronia, jeżyna, maliny i borówki, które połączyłam z mrożoną kawą Inka i bitą śmietana.
Pazura dodaje tu odrobina chili, która świetnie komponuje się z kawą i owocami.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* kawa Inka Bio Klasyczna – 2 czubate łyżeczki
* mleko 2% – 300 ml
* kostki lodu
* fioletowe owoce – aronia, jeżyna, borówki, maliny- 1 szkl
* jogurt naturalny – 200 ml
* cukier brązowy – 1 łyżka
* śmietana 36% – ok. 200 ml
* przyprawa chili
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kawę INKA Bio Klasyczna mieszamy z gorącym mlekiem, odstawiamy.
Połowę owoców miksujemy z jogurtem, dosładzamy do smaku.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno.
Do szklanek naprzemiennie wlewamy kawę, dodajemy kruszony lód, bitą śmietanę, owoce w całości i koktajl owocowy.
Dekorujemy bitą śmietaną oraz szczyptą chili i owocami.
Pijemy natychmiast mocno schłodzone!
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką INKA
No Comments