Qesadillas to meksykańskie danie w tortilli.
Pierwszy raz jadłam je w meksykańskiej knajpce i totalnie podbiło moje serducho.
Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na swoją wersję quesadillas.
Zamiast tortilli – serowe naleśniki.
Wypełnione po brzegi ciągnącym serem i warzywami są świetnym pomysłem na przekąskę albo imprezowe danie.
Robi się błyskawicznie.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* ser żółty ( np. Radamer Serenada ) – 100 g
* jajko – 2 szt
* woda – 1,5 szkl
* sól
FARSZ:
* ser żółty ( np. Radamer Serenada ) – ok. 200 g
* kukurydza – 100 g
* czerwona fasola – 100 g
* pieczony filet z kurczaka – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Do mąki dodajemy starty ser, jajka, wodę oraz szczyptę soli i odrobinę oleju.
Smażymy duże, grubsze naleśniki.
CAŁOŚĆ:
Naleśniki obficie posypujemy startym serem, układamy kawałki pieczonego kurczaka, kukurydzę oraz warzywa i jeszcze raz posypujemy serem.
Przykrywamy drugim naleśnikiem, dociskamy i smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni ( z 2 stron ) – tak, by ser się roztopił.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA
No Comments