Jak wiecie jestem ogromną “kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka, kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;)
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki / kopytka przygotowane z kaszy manny.
Delikatne, mięciutkie, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Takie kluseczki są świetnym pomysłem na samodzielne drugie danie albo też jako dodatek do zupy!
Idealnie smakują z masłem albo sosem śmietanowym.
Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
* ugotowana kasza manna – 1 szkl
* mąka pszenna – 4-5 łyżek
* cebula -1 szt
* natka pietruszki – 1 pęczek
* jajko – 1 szt
* sól, pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do ugotowanej i zimnej kaszy dodajemy drobno posiekaną, zeszkloną cebulkę, mąkę, jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy.
Wyrabiamy gładkie, zwarte ciasto – jeśli ciasto za bardzo się klei – zwiększamy ilość mąki.
Formujemy wałek i kroimy pod skosem na kluseczki.
Gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku albo warzywnym bulionie.
Smacznego!
5 komentarzy
Joanna
3 lutego 2016 at 10:28Przepis ciekawy, ale prosiłabym o wskazówkę, jak przygotować “ugotowaną kaszę manną”. Dziękuję i pozdrawiam. Joanna
Justyna
3 października 2016 at 02:16Jak ta kasze ugotować? W wodzie czy na mleku i jakie proporcje??
Ostra na Słodko
3 października 2016 at 03:30Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Justyna
3 października 2016 at 02:17Proszę o sprecyzowanie jak nasze ugotowac
Alina Stråhed
8 września 2020 at 10:01Przepis ciekawy ale nie dokladny. Ile kaszy i w jakiej ilości wody ugotpwac aby byla Jenna szklanka ?
Jedna szklanka u pani to 200ml czy 250ml ?