SERNIK Z MUSEM ADWOKATOWYM I ANANASEM

Sernik z musem adwokatowym to ciasto, które moja zrobiła w tym roku na Święta Bożego Narodzenia.

Powstało można powiedzieć troszkę przez przypadek, gdyż pierwsze planowane adwokatowe ciacho okazało się hm ….. delikatnie mówiąc “mało stabilne”.

Smaczne, ale mało stabilne – nazwaliśmy je “pijakiem” ( tak, tak to chyba ta nadmierna ilość adwokata spowodowała jego zachwianie ).

Mama postanowiła więc nie odpuszczać świątecznych wypieków i przygotowało ciasto robiące zawsze największą furorę na blogu – SERNIK.

Delikaty serowy spód przykryty puszystym adwokatowym musem z dodatkiem ananasów okazał się strzałem w 10!

Sernik z musem adwokatowym zrobi furorę i już wiemy, że na stałe zagości w naszym menu.

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

( tortownica 26 cm )

SPÓD:

* biszkopty okrągłe – ok. 15 szt

MASA SEROWA:

* twaróg 3 x mielony ( może być wiaderkowy )– 500 g

* śmietana 36% – 250 ml

* jajko L – 3 szt

* mąka pszenna – 3 płaskie łyżki

* cukier drobny – 3/4 szkl

* ekstrakt wanilii lub ziarna – do smaku

MUS ADWOKATOWY:

* ser mascarpone –   250 g

* ajerkoniak / adwokat – 200 ml

* żelatyna – 4 płaskie łyżeczki

* śmietana 36% – 400 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Biszkopty układamy jeden obok drugiego.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki.

Wszystkie składniki wkładamy do misy, mieszamy kilka sekund – tylko do połączania składników.

Zalewamy biszkopty, równamy.

Pieczemy ok. 50 minut / 160C bez termoobiegu ( w razie potrzeby delikatnie wydłużamy czas pieczenia ).

Wyciągamy, studzimy całkowicie.

MUS ADWOKATOWY:

Mascarpone mieszamy chwilę mikserem, potem łyżką łączymy z ajerkoniakiem, pomału, żeby masa nam się nie zważyła.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.

Do zimnej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowo, mieszamy, a następnie wlewamy do masy mieszając powoli łyżką.

Ubijamy śmietanę mikserem na najwyższych obrotach, czekamy, aż masa serowa zacznie gęstnieć (można wstawić do lodówki) i dodajemy do niej ubitą śmietanę (nie na odwrót) i mieszamy, łyżką lub mikserem (nie ubijamy, tylko delikatnie musimy “wmieszać”).

Masę wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zgęstnieje (około 2h).

CAŁOŚĆ:

Na schłodzony sernik wylewamy mus, wygadzamy, układamy krojonego ananasa.

Chłodzimy najlepiej przez noc.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress