Jak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ).
Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić!
Zwłaszcza, ze pomysł przyszedł mi do głowy genialny!
Zainspirowana tortem, który stworzyłam na precasting do MasterChefa ( i dzięki, któremu tam się dostałam! ) postanowiłam stworzyć równie obłędny tort na jeden z konkursów.
2 rodzaje biszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady.
Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz porzeczkami.
Całość zachwyciła domowników i przyznaję , że dawno nie widziałam takiego podziwu w ich oczach.
Koniecznie spróbujcie zrobić!
SKŁADNIKI:
( tortownica 16 cm )
BISZKOPT KLASYCZNY:
* duże jajko – 3 szt
* cukier – 3 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
BISZKOPT ORZECHOWY:
* zmielone orzechy laskowe – 80 g
* jajko – 3 szt
* cukier puder – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka
* kasza manna – 20 g/2 pełne łyżki
KREM KARMELOWY Z PRAŻYNKĄ:
* masa kajmakowa – 2 czubate łyżki
* prażynki do tortów – 1 garść
* mascarpone – 100 g
* śmietana 36% – 50 g
* cukier puder – 1 czubata łyżka
* żelatyna – 1 łyżeczka
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
* biała czekolada – 200 g
* śmietana 36% – 200 g
* mascarpone – 350 g
* żelatyna – 2 łyżeczki
* cukier puder – 2 łyżki
LODY I DEKORACJA:
* wafelki do lodów
* cukier puder – 2 łyżki
* mascarpone – 250 g
*śmietana 36% – 150 ml
* świeże porzeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT KLASYCZNY:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec wsypując cukier.
Dodajemy żółtka, dalej miksujemy, wsypujemy przesiane mąki, mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki i wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut ( do suchego patyczka ) w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
BISZKOPT ORZECHOWY:
Zmielone orzechy mieszamy z mąką ziemniaczaną i kaszą manną.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąki, mieszamy.
Masę dodajemy do ubitych na sztywno białek ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy szpatułką.
Pieczemy k. 35 minut w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
KREM KARMELOWY:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, 2 łyżki masy kajmakowej i żelatynę – miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Wsypujemy prażynki, mieszamy.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Dodajemy do roztartego mascarpone, mieszamy, a następnie powoli cieniutki strumieniem wlewamy białą czekoladę oraz żelatynę i miksujemy do połączenia składników ( krótko, ale dokładnie ).
KREM DO LODÓW:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Dodajemy zimne mascarpone i mieszamy do połączenia składników.
Jeśli chcemy przygotować tort na drugi dzień polecam dodanie do kremu 1 łyżeczki żelatyny – masa dłużej pozostanie sztywna.
CAŁY TORT:
Na spód tortownicy wkładamy biszkopt, nasączamy herbatą, wylewamy krem karmelowy.
Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy, nasączamy, smarujemy częścią kremu z białej czekolady.
Ponownie przykrywamy biszkoptem, nasączamy i smarujemy.
Czynność wykonujemy do momentu wykorzystania mas i biszkoptów.
Część kremu zostawiamy do posmarowania całego tortu z zewnątrz.
Mocno chłodzimy ( najlepiej przez noc ).
Po tym czasie wafelki do lodów przecinamy na 2 części , “przyklejamy” do boków tortu ( tak by góra wafelka i góra tortu były równo ).
Wypełniamy kremem i dekorujemy porzeczkami!
Zajadamy!
Smacznego!
2 komentarze
Katarzyna
15 lipca 2017 at 20:49Czy mogę się dowiedzieć co to jest ta prażynka i gdzie ją mogę kupić?
Iga
18 września 2020 at 07:04W jaki sposób, w jakiej formie dodać do kremu do lodów łyżeczkę żelatyny? Na sucho? Rozpuścić?