Kiedy pierwszy raz spróbowałam Ciasta Leśny Mech rozpłynęłam się nad nim z zachwytu!
Ciasto smakuje obłędnie, jest delikatne i ma piękny kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku!
Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą.
Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki!
Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! )
SKŁADNIKI:
( keksówka 12×22 )
* mąka pszenna – 170 g
* cukier – 200 g
* świeży szpinak – 120 g
* olej rzepakowy – 110 ml
* jajko – 2 szt
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* sok z cytryny – 2 łyżeczki
* proszek do pieczenia l 2 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
lukier + skorka pomarańczowa ( lub bakalie )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczony szpinak miksujemy na gładko z olejem.
W misce ubijamy na puch jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny oraz szpinak – miksujemy dalej.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz solą, mieszamy i wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 3-040 minut 180C.
Polewamy lukrem i zajadam!
Smacznego!
4 komentarze
Ola
19 listopada 2016 at 20:57Rzeczywiście wyszła pyszna, ja następnym razem zmniejszę ilość cukru o połowę, bo była trochę za słodka. Pytanie tylko, czy Tobie też się tak kruszyła?
P.S. Trafiłam do Ciebie dzięki Master Chefowi, żałuję, że tak szybko się Ciebie pozbyli, bo na to nie zasługiwałaś.
Ostra na Słodko
19 listopada 2016 at 21:28Ty zmniejszysz ilość cukru a ja domojej Mamy mowiłam, że następnym razem muszę dosłodzić :D heheheheheheh :D
Nie kruszyła się jakkoś bardzo ale ma inna trochę konsystencję niż klasyczne ciasto ucierane.
Anonim
14 stycznia 2021 at 14:21Właśnie porcja zjedzona, wilgotna, delikatna pychota. Z polewą mocno cytrynową bajka.
Ostra na Słodko
14 stycznia 2021 at 14:37Ajjj smacznego! Bardzo się cieszę!