Jak wiecie uwielbiam makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę!
Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna Lubella ) z pulpecikami z kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu.
Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące
Idealny na taki jesienny obiad!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron wstążki z pełnego ziarna Lubella – 2 porcje
* filet z kurczaka – 250 g
* cebula – 1 szt
* jajko – 1 szt
* bułka tarta – 1 czubata łyżka
* musztarda stołowa – 1 łyżeczka
* czosnek – 1 ząbek
* por – 1 szt
* pieczarki – 5 szt
* śmietana kremówka – 200 ml
* parmezan – do posypania
* sól, pieprz – do smaku
* mąka do obtoczenia
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku.
Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.
Każdy obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę ).
Zdejmujemy klopsiki, dodajemy pokrojony por i pieczarki – przesmażamy, a następnie ponownie wrzucamy nasze klopsiki i jeszcze chwilę przesmażamy.
Zalewamy śmietaną kremówką ( wcześniej hartujemy, żeby się nie zważyła ), dodajemy ugotowany wcześniej al dente makaron tagliatelle i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym koperkiem i tartym parmezanem.
Smacznego!
No Comments