Jesień, to idealna pora, żeby sięgnąć po wszelkiego rodzaju rozgrzewające zupy-kremy.
Na stole króluje dyniowa, z pieczonej papryki, pomidorowa albo z korzennych warzyw.
Dziś mam da Was pyszny krem czosnkowy z ziemniakami oraz serem.
Podany z chrupiącą serowo-ziołową grzanką tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 4-5 porcji )
* czosnek – 1 główka
* ziemniaki – 4 szt
* bulion warzywny – ok. 1,5 l
* masło – 2 łyżki
* wędzony boczek – 50 g
* ser żółty radamer – 100 g
* śmietana słodka 18% – ok. 125 ml
* świeża bagietka
* natka pietruszki
* sol, pieprz, majeranek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
Po podsmażeniu wrzucamy do gorącego bulionu.Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, następnie przesmażony wcześniej i wytopiony boczek.
Gotujemy ok. 30-35 minut, wrzucamy połowę tartego sera, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem.
Podajemy z grzankami zapieczonymi z resztą sera i posiekanym ziołami.
Smacznego!
1 Comment
Ewelina
14 grudnia 2017 at 14:21A ile cebuli?