Wielokrotnie pisałam o tym, że najważniejszy posiłek dla mnie w ciągu dnia ( nie licząc oczywiście kilku deserów! ) to śniadanie.
Uwielbiam śniadania leniwe, w łóżku, bez pośpiechu.
Uwielbiam śniadania urozmaicone, dlatego też nie wyobrażam sobie każdego dnia zaczynać od takiej samej owsianki.
Nie znoszę monotonii – zarówno w jedzeniu jak i w życiu!
Zainspirowana genialnym konkursem MOWI IS GOODNESS. Przepisy przepełnione dobrem na portalu Durszlak.pl postanowiłam przygotować przepis na pyszne śniadanie.
Zielony, szpinakowy omlet pieczony w piekarniku, w połączeniu z kremowym twarożkiem, świeżymi warzywami z własnego ogródka i łososiem tworzy fantastyczną całość, dzięki której dzień rozpoczniemy z uśmiechem.
Łatwo, szybko, pysznie, sycąco – tak jak lubię!
Ci z Was, którzy jeszcze nie znają łososia MOWI zdecydowanie powinni się nim zainteresować.
MOWI to nie tylko łososie wędzone, ale i świeży łosoś do smażenia.
Zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 pochodzenia morskiego wspomagające rozwój i funkcjonowanie mózgu, a także zapobiegające chorobom układu krążenia.
Zawiera bardzo długołańcuchowe kwasy tłuszczowe niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania komórek.
Nie zawiera nawet śladowych ilości antybiotyków, sztucznych barwników, konserwantów ani wzmacniaczy smaku.
Jako jedyna firma na świecie MOWI może poszczycić się posiadaniem kontroli nad całym procesem hodowli łososi atlantyckich począwszy od selekcjonowania najbardziej wartościowej ikry, przez produkcję narybku, kontrolę optymalnych warunków dla wzrostu ryb na naszych farmach w Norwegii, po wprowadzenie bardzo restrykcyjnych warunków przetwórczych i logistycznych.
Prawie wszystkie farmy są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję, że łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska.
Ryby hodowane są bezstresowo w wydzielonych obszernych akwenach, karmione wyłącznie wyprodukowaną przez firmę karmą.
MOWI zawiera wiele innych, ważnych składników odżywczych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie ciała na najwyższych obrotach.
SKŁADNIKI:
* jajko rozm. M – 4 szt
* mleko – 125 ml
* mąka pszenna – 100 g
* świeży szpinak – 150 g
* sól + cukier
NADZIENIE:
* łosoś wędzony na zimno MOWI PURE
* twarożek śmietankowy
* suszone pomidory koktajlowe
* rzodkiewka
* świeży koper
* ogórki gruntowe
* awokado
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do misy wkładamy szpinak, dodajemy jajka, mleko oraz poszczypcie soli i cukru.
Miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy.
Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem, pieczemy ok. 15 minut w 170C.
Po upieczeniu zwijamy w roladę razem z papierem, odstawiamy na ok. 15 minut.
Po wystudzeniu smarujemy twarożkiem, układamy plastry łososia, dodajemy posiekaną rzodkiewkę , pomidory, ogórki i świeży koper.
Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Całość oprószamy solą i pieprzem, zwijamy w roladę, ściskamy.
Kroimy w plastry i zajadamy razem z dodatkiem łososia i koperku – takich dobroci nigdy za wiele!
Smacznego!
Tak jak pisałam Wam powyżej moje zielone śniadanie bierze udział w konkursie – trzymajcie mocno mocno kciuki!
#lososmowi
No Comments