Idzie wiosna i coraz bardziej jest to odczuwalne!
Zbliża się wielkimi krokami, dni są coraz dłuższe, a rażące słońce coraz częściej budzi nas od samego rana!
Zdecydowanie bardziej chce się żyć i uśmiechać!
W takie właśnie dni zamiast jeść śniadanie w pośpiechu wole wstać wcześniej i przygotować coś pysznego, a zarazem zdrowszego.
Dziś razem z marka SEKO przygotowałam dla Was właśnie takie pyszne śniadanie – zapiekane awokado z jajkiem i chrupiące tosty z nowymi filetami śledziowymi z pomidorami i szczypiorkiem.
Śniadanie pyszne, szybkie, lekkie i zdrowe!
Ps. nie wiem czy wiecie, ale śledź jest wysoko cenioną rybą – zawiera kwasy z rodziny omega-3, które odpowiadają również za prawidłową odporność organizmu, wspomagają pracę układu nerwowego i wzmacniają kości oraz
mięśnie.
Śledzie bogate są również w witaminy z grupy B – w witaminę B2, PP, B6 oraz zwłaszcza w witaminę B12.
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
– awokado – 1 szt
– jajko – 2 szt
– filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO – 1 op
– pieczywo pełnoziarniste – 4 kromki
– świeża sałata
– pomidor
– rzodkiewka
– szczypiorek
– pestki słonecznika
– sol, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Awokado przekrawamy, wydrążamy pestkę, wbijajmy jajko, solimy, pieprzymy, zapiekamy kilka minut aż jajko się zetnie.
Pieczywo tostujemy ( na patelni lub w tosterze ).
Podajemy na ciepło z filetami śledziowymi, pokrojonym w plastry pomidorem, świeżą sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika.
Zajadamy!
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO
Inne śledziowe, śniadaniowe inspiracje też znajdziecie na blogu !
No Comments