IDEALNE, WIOSENNE ŚNIADANIE – ZAPIEKANE AWOKADO I CHRUPIĄCE TOSTY

Idzie wiosna i coraz bardziej jest to odczuwalne!

Zbliża się wielkimi krokami, dni są coraz dłuższe, a rażące słońce coraz częściej budzi nas od samego rana!

Zdecydowanie bardziej chce się żyć i uśmiechać!

W takie właśnie dni zamiast jeść śniadanie w pośpiechu wole wstać wcześniej i przygotować coś pysznego, a zarazem zdrowszego. 

Dziś razem z marka SEKO przygotowałam dla Was właśnie takie pyszne śniadanie – zapiekane awokado z jajkiem i chrupiące tosty z nowymi filetami śledziowymi z pomidorami i szczypiorkiem.

Śniadanie pyszne, szybkie, lekkie i zdrowe!

Ps. nie wiem czy wiecie, ale śledź jest wysoko cenioną rybą – zawiera kwasy z rodziny omega-3, które odpowiadają również za prawidłową odporność organizmu, wspomagają pracę układu nerwowego i wzmacniają kości oraz
mięśnie.

Śledzie bogate są również w witaminy z grupy B – w witaminę B2, PP, B6 oraz zwłaszcza w witaminę B12.

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

– awokado – 1 szt
– jajko – 2 szt
– filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO – 1 op
– pieczywo pełnoziarniste – 4 kromki
– świeża sałata
– pomidor
– rzodkiewka
– szczypiorek
– pestki słonecznika
– sol, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Awokado przekrawamy, wydrążamy pestkę, wbijajmy jajko, solimy, pieprzymy, zapiekamy kilka minut aż jajko się zetnie.

Pieczywo tostujemy ( na patelni lub w tosterze ).

Podajemy na ciepło z filetami śledziowymi, pokrojonym w plastry pomidorem, świeżą sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika.

Zajadamy!

Smacznego!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO

 

Inne śledziowe, śniadaniowe inspiracje też znajdziecie na blogu !

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress