Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie?
Pewnie znacie!
Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją, a jak się okazało zachwyciło domowników i koleżanki mamy z pracy!
Lekki, puszysty, szpinakowy biszkopt( zdradzę Wam przepis na ten IDEALNY! ) przykryty puszystym musem z mango i soczystymi brzoskwiniami jest świetnym pomysłem na nadchodzącą wiosnę!
Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – smakiem i wyglądem!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24 X 26 )
BISZKOPT SZPINAKOWY:
– jajko L – 5 szt
– cukier – 150 g
– olej np. rzepakowy – 150 ml
– świeży szpinak ( liście ) – 120 g
– mąka pszenna- 260 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
+ cytryny / nasączenie
MUS MANGO:
– puree mango ( pulpa ) – 500 g
– cukier – 100 g
– żelatyna – 18 g
– śmietana 36% – 300 g
DODATKOWO: brzoskwinie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT SZPINAKOWY:
Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!
Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.
Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.
Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.
Po wystudzeniu przekrawamy, jedna cześć zostawiamy na blasze, nasączamy wodą z cytryną lub herbatą z cytryną.
MUS MANGO:
Żelatynę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody.
Podgrzewamy połowę puree z cukrem, rozpuszczamy masę żelatynową.
Dodajemy resztę puree, mieszamy, delikatnie chłodzimy.
Kiedy zacznie wiązać dodajemy ubitą śmietanę.
CAŁOŚĆ:
Połowę wylewamy na biszkopt, układamy cieniutko pokrojone brzoskwinie, przykrywamy resztą musu, układamy pozostałe brzoskwinie. Kruszymy pozostały biszkopt.
Uwaga!
Ważne, żeby brzoskwinie pokroić dość cienko – ciasto będzie się później lepiej kroiło!
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
3 komentarze
olga
19 marca 2019 at 17:36Suuper wygląda!
teresma
7 maja 2020 at 21:39przepis jest tak podany, żeby przypadkiem początkujący “cukiernik” sobie nie poradził i na pewno na jego podstawie niewiele zrobił
Ostra na Słodko
8 maja 2020 at 08:47Przepis podany tak jak inne – czytając ze zrozumieniem KAŻDY sobie poradzi. Nawet początkujący cukiernik.