Lubicie ciastka kremówki?
Ja bardzo!
Przypominają mi one dzieciństwo i sobotnie wyprawy do sklepu po kremówki i eklerki dla babci.
Dziś mam dla Was przepis na taką błyskawiczną kremówkę.
Zamiast ciasta francuskiego alb półfrancuskiego – biszkopt.
Pokryty wspaniałą, kremową, budyniową masą tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
* mąka pszenna – 3 czubate łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* jajko – 4 szt
* budyń waniliowy – 40 g
* cukier – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM BUDYNIOWY:
* mleko tłuste – 1 l
* masło – 200 g
* cukier – ok. 3/4 szkl
* żółtko – 2 szt
* mąka pszenna – 5 pełnych łyżek
* mąka ziemniaczana – 5 pełnych łyżek
* budyń waniliowy – – 60 g
* wanilia – 1 laska
* sok z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.
Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i budyniem, mieszamy szpatułką.
Wlewamy na blachę ( ok. 22×28 ) i pieczemy ok. 30 min/180C.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
KREM BUDYNIOWY:
3/4 mleka gotujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy mąki, budyń oraz żółtka na gładki krem.
Całość wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia , studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz ziarenka wanilii – mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Sok z cytryny rozrabiamy z ciepłą wodą, , nasączamy blaty biszkoptowe i przekładamy kremem.
Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
No Comments