Dobrze wiecie, że jestem totalnie zakochana we wszelkiego rodzaju bułeczkach, drożdżówkach, rogalach, struclach i innych tego typu wypiekach.
Dziś razem z marką Schär, producentem żywności bezglutenowej, przygotowałam dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe bułeczki z musem jabłkowym.
Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie.
Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia, na które macie ochotę.
Zawsze będzie pysznie!
Spróbujcie!
Ps. takie bułeczki są idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, słodką przekąskę w pracy albo podwieczorek – zarówno dla tych będących na diecie bezglutenowej, jak i nie!
Spróbujcie!
Do ich przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix.
Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy.
Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* Mix B – Brot-Mix – 350 g
* masło ( roztopione ) 4 łyżki
* miód prawdziwy – 3 czubate łyżki
* jogurt naturalny – 400 g
* soda oczyszczona – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
* cynamon – do smaku
NADZIENIE:
* u mnie dżem jabłkowo – agrestowy
DODATKOWO: żółtko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą.
Dodajemy miód, jogurt naturalny i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy ( ciasto będzie klejące ).
Wyciągamy na posypaną miksem stolnicę, kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, robimy wgłębienia, nadziewamy, formujemy bułeczki.
Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Pieczemy ok. 30-35 minut w 180C.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.
No Comments