BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM

Dobrze wiecie, że jestem totalnie zakochana we wszelkiego rodzaju bułeczkach, drożdżówkach, rogalach, struclach i innych tego typu wypiekach.

Dziś razem z marką Schär, producentem żywności bezglutenowej, przygotowałam dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe bułeczki z musem jabłkowym.

Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie.

Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia, na które macie ochotę.

Zawsze będzie pysznie!

Spróbujcie!

Ps. takie bułeczki są idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, słodką przekąskę w pracy albo podwieczorek – zarówno dla tych będących na diecie bezglutenowej, jak i nie!

Spróbujcie!

Do ich przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix.

Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy.

Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes.

Polecam!

SKŁADNIKI:

* Mix B – Brot-Mix  – 350 g

* masło ( roztopione ) 4 łyżki

* miód prawdziwy – 3 czubate łyżki

* jogurt naturalny – 400 g

* soda oczyszczona – 1 łyżeczka

* proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka

* cynamon – do smaku

NADZIENIE:

* u mnie dżem jabłkowo – agrestowy

DODATKOWO: żółtko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą.

Dodajemy miód, jogurt naturalny  i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy ( ciasto będzie klejące ).

Wyciągamy na posypaną miksem stolnicę, kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, robimy wgłębienia, nadziewamy, formujemy bułeczki.

Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Pieczemy ok. 30-35 minut w 180C.

Smacznego!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress