Jedziemy do Francji!
Wiecie, że uwielbiam wszystko co kokosowe?! Wiecie!
Dziś postanowiłam, że pysznym kremem kokosowym nadzieję eklerki.
Chrupiące ciasto ptysiowe w połączeniu z delikatnym kremem o smaku rafaello tworzy fantastyczną całość, po której każdy będzie oblizywał się ze smakiem.
Takie eklerki są świetnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. na słodką przekąskę na imprezę.
Można je dodatkowo polać czekoladą albo słodki krem kokosowy przełamać czymś orzeźwiającym.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 8-10 szt )
CIASTO:
* woda – 0,5 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* masło – 50 g
* jajko – 3 szt
KREM KOKOSOWY:
* mascarpone – 300 g
* śmietana 36% – 150 g
* biała czekolada – 100 g
* wiórki kokosowe – ok. 80 g
* żelatyna – 1 łyżka
* cukier puder – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy.
Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem.
KREM KOKOSOWY:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy.
Mascarpone miksujmy z cukrem pudrem, pod koniec wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę , wsypujemy podprażone wiórki kokosowe i wlewamy ciepłą żelatynę – wszystko razem dokładnie mieszamy, tak by żelatyna dokładnie się rozpuściła w kremie.
CAŁOŚĆ:
Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nadziewamy schłodzonym kremem koksowym.
Smacznego!
No Comments