Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.
Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.
Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny.
Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!
Gwarantuję!
Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie!
SKŁADNIKI:
SOS:
* masło – 2 łyżki
* mąka – 2 łyżki
* mleko – 0,5 l
* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
* cukier – 1 szczypta
* żółtko- 1 szt
MIĘSO :
* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g
* cebula – 2 szt
* czosnek – 4 ząbki
* pieczarki – ok. 300 g
* sól , pieprz , chili , papryka
* przecier pomidorowy – 4 łyżki
* olej – 100 ml
DODATKOWO :
*makaron lasagne – ok. 300 g
* ser żółty – ok. 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
SOS :
Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.
Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.
Zdejmujemy z ognia.
Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.
Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.
Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.
Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.
MIĘSO :
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.
Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.
Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.
Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
CAŁOŚĆ :
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Układamy warstwami:
– makaron
– mięso
– ser
– sos
– makaron
– mięso
– ser
… aż do wyczerpania składników.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zajadamy gorące!
17 komentarzy
Jagoda
9 stycznia 2013 at 13:06Bardzo ładnie wygląda! Na pewno jest pyszna :)
Smacznie Zdrowo Kolorowo
10 stycznia 2013 at 06:58a ja jakoś nie jestem przekonana do tego dania. Już kiedyś miałam je zrobić, ale jakoś tak ochoty nie mam
Anonymous
15 stycznia 2013 at 22:55Robię podobnie, ale … po co jajko do beszamelu???
Lasagne nie trzeba gotować przed podaniem. Odpowiednia ilość sosu z obu stron płata sprawi, że zmięknie w pieczeniu. Wtedy jest dużo lepsza, bo makaron przejdzie smakiem.
Ostra Na Słodko
15 stycznia 2013 at 23:18Zawsze gotuję przed , ale chętnie wypróbuję następnym razem tak jak mówisz :)
Jajko sprawia , że sos jest bardziej kremowy , delikatny , gładko się rozprowadza.
Polecam spróbować:)
Nu
10 września 2015 at 14:38Ja również lekko podgotowuję, nie mam jakoś przekonania do pieczenia płatów surowych, zdarzyło mi się kiedyś zrobić z takich i nie byłam zachwycona. Może to od sosu zależy by był bardziej wodnisty, by miał makaron w czym zmięknąć. Co do jajka w beszamelu, koniecznie spróbuję :)
gosc_666
28 września 2015 at 16:25z tymi platami to jest tak – w zaleznosci jakie sie kupi, jak tanie to z reguly jest problem z ich upieczeniem bez gotowania, beda twarde, moze najwyzej lekko twardawe, a jak sa lepsze jakosciowo, to raczej nie ma problemu i nie trzeba gotowac
maleńka
28 stycznia 2013 at 14:26Ja tez podgotowuje makaron przed, bo inaczej jest twardy. Nie mieknie:(
Basia Nowak
28 stycznia 2013 at 14:37Ja dodaję jeszcze plasterki suszonych pomidorów (np. Eko_pom). Danie na 5!
Mnika
25 czerwca 2013 at 22:25A w mojej Lasagne zawsze na dnie jest dużo “soku” nie wiem czy to z mięsa, czy z pomidorów… W każdym razie wszystko pływa i nie daje się ładnie ukroić :/
Jak sobie z tym radzicie?
Marta T.
23 marca 2014 at 19:58była pycha…! zdjęcia ni ma :D – nie zdążyłam zrobić :D
Ostra na Słodko
23 marca 2014 at 22:20Hehehehehe , no jak to tak można :p
http://www.kulinarnawyspa.pl/
24 marca 2014 at 15:37chętnie wypróbuję wersję z pieczarkami musi być pyszna!
Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami
22 kwietnia 2014 at 07:00[…] zostało nam lodówce po Świętach , tak by nic się nie zmarnowało! Wędliny … mięso … warzywa … makaron … i wszystko to , na co tylko macie ochotę! W […]
Polędwiczki w sosie cebulowym
11 maja 2014 at 08:29[…] Dziś kolejny przepis na wielbicieli mięsa! […]
Makaronowy Apfelstrudel
13 maja 2014 at 15:19[…] ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast niesamowitym urozmaiceniem jest tu makaron lasagne zamiast klasycznego […]
Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek
5 sierpnia 2014 at 15:36[…] Drób » Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek Dziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad! Filet z kurczaka […]
Aneta O.
10 września 2015 at 14:34Ja również, nie gotuję nigdy makaronu..Lazanię przygotowuję wieczorem i zalewam gorącym sosem i mięsem. Na drugi dzień wkładam do piekarnika i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby makaron był twardy.