LASAGNE Z MIĘSEM / LAZANIA

 

Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.

Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.

Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny.

Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!

Gwarantuję!

Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie!

 

 lasagne , lazania , sos beszamelowy , beszamel , mieso mielone , makaron z miesem , zapiekanka makaronowa , zapiekanka miesna , pieczarki , ostra na slodko xxxxxxx 

 

SKŁADNIKI:

SOS:
* masło – 2 łyżki
* mąka – 2 łyżki
* mleko – 0,5 l
* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
* cukier – 1 szczypta
* żółtko- 1 szt

MIĘSO :
* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g
* cebula – 2 szt
* czosnek – 4 ząbki
* pieczarki – ok. 300 g
* sól , pieprz , chili , papryka
* przecier pomidorowy – 4 łyżki
* olej – 100 ml

DODATKOWO :
*makaron lasagne – ok. 300 g
* ser żółty – ok. 300 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

SOS :

Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.

Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.

Zdejmujemy z ognia.

Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.

Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.

Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.

Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.

MIĘSO :

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.

Dodajemy  mięso mielone , dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.

Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.

Dusimy pod przykryciem około 10 minut.

CAŁOŚĆ :

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Układamy warstwami:

– makaron
– mięso
– ser
– sos
– makaron
– mięso
– ser

… aż do wyczerpania składników.

Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zajadamy gorące!

lasagne , lazania , sos beszamelowy , beszamel , mieso mielone , makaron z miesem , zapiekanka makaronowa , zapiekanka miesna , pieczarki , ostra na slodko 3xxxx

You Might Also Like

17 komentarzy

  • Reply
    Jagoda
    9 stycznia 2013 at 13:06

    Bardzo ładnie wygląda! Na pewno jest pyszna :)

  • Reply
    Smacznie Zdrowo Kolorowo
    10 stycznia 2013 at 06:58

    a ja jakoś nie jestem przekonana do tego dania. Już kiedyś miałam je zrobić, ale jakoś tak ochoty nie mam

  • Reply
    Anonymous
    15 stycznia 2013 at 22:55

    Robię podobnie, ale … po co jajko do beszamelu???
    Lasagne nie trzeba gotować przed podaniem. Odpowiednia ilość sosu z obu stron płata sprawi, że zmięknie w pieczeniu. Wtedy jest dużo lepsza, bo makaron przejdzie smakiem.

    • Reply
      Ostra Na Słodko
      15 stycznia 2013 at 23:18

      Zawsze gotuję przed , ale chętnie wypróbuję następnym razem tak jak mówisz :)
      Jajko sprawia , że sos jest bardziej kremowy , delikatny , gładko się rozprowadza.
      Polecam spróbować:)

      • Reply
        Nu
        10 września 2015 at 14:38

        Ja również lekko podgotowuję, nie mam jakoś przekonania do pieczenia płatów surowych, zdarzyło mi się kiedyś zrobić z takich i nie byłam zachwycona. Może to od sosu zależy by był bardziej wodnisty, by miał makaron w czym zmięknąć. Co do jajka w beszamelu, koniecznie spróbuję :)

        • Reply
          gosc_666
          28 września 2015 at 16:25

          z tymi platami to jest tak – w zaleznosci jakie sie kupi, jak tanie to z reguly jest problem z ich upieczeniem bez gotowania, beda twarde, moze najwyzej lekko twardawe, a jak sa lepsze jakosciowo, to raczej nie ma problemu i nie trzeba gotowac

    • Reply
      maleńka
      28 stycznia 2013 at 14:26

      Ja tez podgotowuje makaron przed, bo inaczej jest twardy. Nie mieknie:(

  • Reply
    Basia Nowak
    28 stycznia 2013 at 14:37

    Ja dodaję jeszcze plasterki suszonych pomidorów (np. Eko_pom). Danie na 5!

  • Reply
    Mnika
    25 czerwca 2013 at 22:25

    A w mojej Lasagne zawsze na dnie jest dużo „soku” nie wiem czy to z mięsa, czy z pomidorów… W każdym razie wszystko pływa i nie daje się ładnie ukroić :/
    Jak sobie z tym radzicie?

  • Reply
    Marta T.
    23 marca 2014 at 19:58

    była pycha…! zdjęcia ni ma :D – nie zdążyłam zrobić :D

  • Reply
    http://www.kulinarnawyspa.pl/
    24 marca 2014 at 15:37

    chętnie wypróbuję wersję z pieczarkami musi być pyszna!

  • Reply
    Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami
    22 kwietnia 2014 at 07:00

    […] zostało nam  lodówce po Świętach , tak by nic się nie zmarnowało!   Wędliny … mięso … warzywa … makaron  … i wszystko to , na co tylko macie ochotę!   W […]

  • Reply
    Polędwiczki w sosie cebulowym
    11 maja 2014 at 08:29

    […] Dziś kolejny przepis na wielbicieli mięsa! […]

  • Reply
    Makaronowy Apfelstrudel
    13 maja 2014 at 15:19

    […] ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast niesamowitym urozmaiceniem jest tu makaron lasagne zamiast klasycznego […]

  • Reply
    Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek
    5 sierpnia 2014 at 15:36

    […] Drób » Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek Dziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad! Filet z kurczaka […]

  • Reply
    Aneta O.
    10 września 2015 at 14:34

    Ja również, nie gotuję nigdy makaronu..Lazanię przygotowuję wieczorem i zalewam gorącym sosem i mięsem. Na drugi dzień wkładam do piekarnika i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby makaron był twardy.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress