Jesień i zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe.
Inspirują mnie targi, stragany pełne warzyw i jesienne pola uginające się pod ciężarem dyni.
Kocham smaki jesieni!
Kocham smaki jesieni, bo własnie do tych jesiennych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry, szafran itd.
Dziś przygotowałam dla Was pomysł na przepyszną rozgrzewającą zupę, do której wykorzystałam nowość od marki PURENA – zagęszczoną ZUPĘ KREM MARCHEW-DYNIA ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ.
Jest to kompozycja słodkiej marchwi i delikatnej dyni, doprawiona świeżą kolendrą, odrobiną soli morskiej oraz czarnym pieprzem.
Bez cukru, konserwantów i skrobi.
Do przygotowania w zaledwie 30 sekund – nie tylko w sezonie na dynie!
Dodałam do niej azjatycki makaron oraz kawałki smażonego kurczaka – dzięki tym dodatkom stworzyłam niesamowicie sycące danie jednogarnkowe, które śmiało zastąpi cały obiad!
A wszystko to w kilkanaście minut!
Koniecznie spróbujcie!
Zachwyćcie się razem ze mną!
Ps. w ofercie PURENA dostępne są również inne smaki zup!
Zobaczcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* zagęszczona zupa-krem marchew-dynia z kolendrą PURENA – 1 op
* filet z piersi kurczaka – 200 g
* cienki makaron ( ja użyłam makaronu do ramenu ) – 100 g
* świeże zioła – tymianek i odrobina rozmarynu
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek do smażenia kurczaka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al’dente.
Filet z kurczaka pokrojony w cienkie plastry smażymy tylko i wyłącznie z odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu.
Zupa jest świetnie doprawiona, dlatego absolutnie nie potrzebujemy więcej przypraw do mięsa.
Zagęszczoną zupę wlewamy do garnka, dodajemy 380 ml wody, dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą do smaku.
Podgrzewamy, aż będzie gorąca.
Podajemy z usmażonym kurczakiem, makaronem oraz świeżym tymiankiem.
Ps. zupa bez dodatków również smakuje genialnie!
Jeśli jednak wolicie z dodatkami świetnie sprawdzi się również ryż, ciecierzyca z dodatkiem przypraw, chrupiące grzanki czy też groszek ptysiowy.
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
No Comments