SPAGHETTI CARBONARA – prawdziwy, włoski klasyk!

Nasza wycieczka po Włoszech trwa.

Ostatnio zatrzymaliśmy się w Parmie, gdzie poznaliśmy dwa włoskie, najbardziej znane produkty, które królują na włoskich stołach – Prosciutto di Parma i Parmigiano Regiano.

Dziś poznamy trzeci – symbol Włoch – makaron BARILLA.

Barilla jest rodzinną firmą spożywczą założoną w Parmie w 1877r. przez Pietro Barillę.

Posiada 30 fabryk, w tym aż 14 we Włoszech i rozprowadza produkty do ponad 100 krajów na całym świecie.

Jest światowym liderem na rynku makaronów i gotowych sosów w Europie kontynentalnej, produktów piekarniczych we Włoszech i chrupkiego pieczywa w Skandynawii.

Przez te 140 lat nieprzerwanie się rozwijała stając się liderem a jednocześnie symbolem włoskiej wiedzy specjalistycznej.

Barillę znają chyba wszyscy!

Myślisz makaron – mówisz Barilla – czyż nie jest tak?!

Zasadniczo jesteśmy producentami makaronu i piekarzami; od początku, przez ostatnie cztery pokolenia, firmę prowadzi nasza rodzina przy pomocy wybitnych współpracowników. Każdego dnia staramy się być coraz lepsi. mówi Guido Barilla.

Opakowania makaronów z lat 1910 – 1931 r. 

Opakowania makaronów z lat 1930 – 1950 r. 

Opakowania makaronów z lat 1950 – 2000 r.

OFERTA BARILLA

W ofercie makaronowej znajdują się zarówno makarony klasyczne, jak i bezglutenowe, pełnoziarniste i z serii collezione.

KLASYCZNE:

* Bavette

* Bucatini

* Capellini

* Farfalle

* Fusilli

* Gnocchi

* Rigatoni

* Risoni

* Spaghetti

* Spaghettini

BEZGLUTENOWE:

* Spaghetti

* Penne Rigate

PEŁNOZIARNISTE:

* Pennette Rigate

* Spaghetti Integrale

COLLEZIONE:

* Casarecce

* Castallane

* Lasagne

* Mezze Penne Tricolore

* Orecchiette

* Pappardelle

* Tagliatelle

Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam klasyczne spaghetti i przygotowałam dla Was przepis na SPAGHETTI CARBONARĘ – klasyk włoskiej kuchni, oczywiście bez śmietany!

Zobaczcie i koniecznie spróbujcie!

SPAGHETTI CARBONARA 

SKŁADNIKI:

* makaron Spaghetti Barilla – 250 g

* jajko – 4 szt

* ser Pecorino – 60 g

* ser Parmigiano Reggiano – 30 g

* pancetta ( lub guanciale ) – 200 g

* sól

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pancettę kroimy w paseczki i przesmażamy lekko na patelni.

Sery ścieramy na drobnej tartce.

W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Pieprzymy dość dużo.

Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie, odcedzamy, ponownie wkładamy do garnka.

Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość – jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć.

Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy.

Wykładamy na talerz, posypujemy serem i pancettą.

Smacznego!

Ps. nie wiem czy pamiętacie, ale 25 października jest wielkie kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu.

Warto uczcić je czymś pysznym!

Ja już mam pewne plany z Barillą na ten dzień!

Jakie?

Już niedługo Wam zdradzę!

Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress