Nasza wycieczka po Włoszech trwa.
Ostatnio zatrzymaliśmy się w Parmie, gdzie poznaliśmy dwa włoskie, najbardziej znane produkty, które królują na włoskich stołach – Prosciutto di Parma i Parmigiano Regiano.
Dziś poznamy trzeci – symbol Włoch – makaron BARILLA.
Barilla jest rodzinną firmą spożywczą założoną w Parmie w 1877r. przez Pietro Barillę.
Posiada 30 fabryk, w tym aż 14 we Włoszech i rozprowadza produkty do ponad 100 krajów na całym świecie.
Jest światowym liderem na rynku makaronów i gotowych sosów w Europie kontynentalnej, produktów piekarniczych we Włoszech i chrupkiego pieczywa w Skandynawii.
Przez te 140 lat nieprzerwanie się rozwijała stając się liderem a jednocześnie symbolem włoskiej wiedzy specjalistycznej.
Myślisz makaron – mówisz Barilla – czyż nie jest tak?!
„Zasadniczo jesteśmy producentami makaronu i piekarzami; od początku, przez ostatnie cztery pokolenia, firmę prowadzi nasza rodzina przy pomocy wybitnych współpracowników. Każdego dnia staramy się być coraz lepsi.” mówi Guido Barilla.
Opakowania makaronów z lat 1910 – 1931 r.
Opakowania makaronów z lat 1930 – 1950 r.
Opakowania makaronów z lat 1950 – 2000 r.
OFERTA BARILLA
W ofercie makaronowej znajdują się zarówno makarony klasyczne, jak i bezglutenowe, pełnoziarniste i z serii collezione.
KLASYCZNE:
* Bavette
* Bucatini
* Capellini
* Farfalle
* Fusilli
* Gnocchi
* Rigatoni
* Risoni
* Spaghetti
* Spaghettini
BEZGLUTENOWE:
* Spaghetti
* Penne Rigate
PEŁNOZIARNISTE:
* Pennette Rigate
* Spaghetti Integrale
COLLEZIONE:
* Casarecce
* Castallane
* Lasagne
* Mezze Penne Tricolore
* Orecchiette
* Pappardelle
* Tagliatelle
Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam klasyczne spaghetti i przygotowałam dla Was przepis na SPAGHETTI CARBONARĘ – klasyk włoskiej kuchni, oczywiście bez śmietany!
Zobaczcie i koniecznie spróbujcie!
SPAGHETTI CARBONARA
SKŁADNIKI:
* makaron Spaghetti Barilla – 250 g
* jajko – 4 szt
* ser Pecorino – 60 g
* ser Parmigiano Reggiano – 30 g
* pancetta ( lub guanciale ) – 200 g
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pancettę kroimy w paseczki i przesmażamy lekko na patelni.
Sery ścieramy na drobnej tartce.
W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Pieprzymy dość dużo.
Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie, odcedzamy, ponownie wkładamy do garnka.
Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość – jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć.
Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy.
Wykładamy na talerz, posypujemy serem i pancettą.
Smacznego!
Ps. nie wiem czy pamiętacie, ale 25 października jest wielkie kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu.
Warto uczcić je czymś pysznym!
Ja już mam pewne plany z Barillą na ten dzień!
Jakie?
Już niedługo Wam zdradzę!
Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA
No Comments