SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Naleśniki naleśniki naleśniki – tak, właśnie tak wołam prawie każdego dnia zastanawiając się co przygotować na obiad.

Dziś będzie prawdziwa wiosna na talerzu!

Mam dla Was przepis na pyszne, szpinakowe naleśniki faszerowane liśćmi szpinaku, gorgonzolą i prażonymi orzechami włoskimi.

Połączenie obłędne!

Takie, które sprawia, że zawsze wołam o dokładkę!

Ps. świetnym pomysłem będzie również dodatek łososia albo pieczonego kurczaka!

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( 7 szt )

* szpinak mrożony ( rozmrożony ) – ok. 120 g * duże jajko – 1 szt * mleko – 100 ml * mąka pszenna – 150 g * sól – 1 szczypta * olej do smażenia

DODATKOWO:

* świeży szpinak – ok. 300 g * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * gorgonzola – ok. 150 g * masło – 1 łyżka * orzechy włoskie – 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do rozmrożonego szpinaku dodajemy jajko, mleko, mąkę i odrobinę soli – wszystko razem blendujemy na gładką masę ( w razie potrzeby dolewamy mleka ).

Smażymy na mocno rozgrzanej patelni każdorazowo natłuszczanej olejem do smażenia,  odkładamy w ciepłe miejsce.

Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, przesmażamy, wrzucamy umyte liście szpinaku, a po chwili doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową.

Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, prażone i posiekane orzechy włoskie, mieszamy i nadziewamy naleśniki.

Składamy w koperty i podajemy gorące.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress