Już od samego czytania tytułu ślinka cieknie!
Połączenie Bananów z solonym karmelem i orzechami – uwielbiam ( tak samo jak uwielbiam deser Banoffee )!.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.
Takie bananowe pancakes są niesamowicie puszyste, delikatne i obłędnie pyszne!
Są idealnym pomysłem na drugie leniwe śniadanie, słodki obiad albo kolację ( jeśli lubimy grzeszyć na słodko wieczorem! ).
Gwarantuję, że jak spróbujecie jednego – zaraz sięgniecie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* drobny cukier – 2 łyżki
* kefir – 1 pełna szklanka
* duże jajko – 1 szt
* roztopione masło – 1 czubata łyżka
* miękki, dojrzały banan – 2 szt
DODATKOWO:
* Solony karmel – przepis TUTAJ
*Orzeszki ziemne
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy jajko roztrzepane z roztopionym masłem.
Wrzucamy rozgniecione banany i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( albo miksujemy ).
Smażymy na odrobinie oleju ( najlepiej na nieprzywierającej patelni ) i rumiano.
Polewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonymi orzeszkami.
Uwaga!
Pancakes nie mogą być zbyt grube, bo będą surowe w środku!
No Comments