I znów zabieram Was do Tajlandii! ( taki, tak, wiem, że to lubicie! ).
Mam dla Was przepis na swoją ulubioną zupę tajską – TOM KHA KAI.
Niesamowicie aromatyczna i sycąca, która kryje w sobie fantastyczne słodko-kwaśno-ostre smaki Tajlandii.
Znajdziemy w niej aromat galangalu, chili, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, liści limonki i sosu rybnego.
Dodatek kurczaka sprawia, że jest niezwykle sycąca – świetny pomysł na obiad!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
* filet z kurczaka – 200 g
* korzeń galangalu – cm
* mleko kokosowe – 400 ml
* trawa cytrynowa – 1 łodyżka
* szalotka – 2 szt
* papryczka chili – 1 szt
* liście limonki kaffir – 4 szt
* grzyby mun – 1 pełna garść
* sok z limonki – 3 łyżki
* sos rybny – 2 łyżki
* cukier trzcinowy – 1 czubata łyżka
* świeży kawałek imbiru – 1 cm
* sól – do smaku
* świeża kolendry
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do garnka wlewamy 300 ml wody i mleko kokosowe, dodajemy pokrojone w piórka szalotki, posiekane chili, liście limonki, trawę cytrynową oraz obrane i pokrojone w paseczki korzeń galangalu i imbiru – gotujemy ok. 8 minut.
Wrzucamy filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki oraz namoczone wcześniej i pokrojone w paseczki grzyby mun.
Doprawiamy solą, sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem trzcinowym.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!
2 komentarze
PAD THAI Z KURCZAKIEM
18 lutego 2016 at 09:07[…] z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i […]
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM
11 kwietnia 2016 at 19:47[…] Robi się je niesamowicie szybko, a jego smak zachwyca podniebienia wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej. […]