Garnek Happycall Vacuum test zdał na 6!
Dziś na ruszt wkładamy PATELNIĘ HAPPYCALL TITANIUM
Sprawdzę czy jest tak genialna, jak mówią o niej na mieście!
Zaczynamy!
CHARAKTERYSTYKA:
Patelnia dwustronna, zamykana Happycall Standard Titanium jest najwyżej postawioną patelnią.
Jej niesamowitą jakość widać zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
Ma plazmową powłokę, która wpływa na świetne przewodzenie ciepła ( zmniejsza czas pieczenia ), wytrzymałość oraz nieprzywieranie, a dzięki zamykaniu unikamy chlapania się tłuszczu, a równomiernie dopiekamy obie strony.
Budowa z silikonowym uszczelnianiem sprawia, że do pieczenia / smażenia potrzebuje ona minimalną ilość energii.
Dbałość o szczegóły, m.in magnetyczne złącze sprawia, że mamy pewność w zamknięciu i łatwość obracania patelni podczas przewracania na drugą stronę.
Nie ma obaw, że coś będzie wyciekać przez szczeliny – szczelin nie ma!
W całości wykonana jest z bezpiecznych dla zdrowia i dla żywności materiałów.
MOJA OPINIA:
Powiem Wam, że jestem niesamowicie zaskoczona!
Przed jej używaniem wydawało mi się, że to będzie taki bajer w kuchni … że po co mi dwustronna patelnia i że pewne w środku wszystko się będzie rozwalać podczas smażenia … a tu !
Niespodzianka!
Jestem zachwycona jej działaniem!
Jak zawsze Wam pisałam uwielbiam wszelkiego rodzaju omlety, naleśniki i pancakes!
Więc taka patelnia to cudo do moich kulinarnych, naleśnikowych zmagań!
Spisała się rewelacyjnie a wszystkie przygotowane przeze mnie smakołyki, były równomiernie smażone / upieczone … a kuchnia czysta chyba jak nigdy dotąd podczas smażenia!
Świetnie spisuje się również w przypadku ryb albo delikatnych mięs ( koniec problemów z rozwalającym się podczas obracania fletem z dorsza! )
Przygotowałam w niej pyszny soczysty omlet z warzywami, delikatne bananowe pancakes z karmelem i chrupiące tosty na słodko.
W każdym przypadku spisała się na medal!
Używałam minimalnej ilości tłuszczu, a mimo tego zupełnie nic nie przywierało.
Czyszczenie to sama przyjemność – wystarczy delikatnie opłukać.
Z całego serca gorąco polecam!
Zdecydowanie warta swojej ceny!
LINK DO PATELNI: https://www.mocsokow.pl/patelnie/296-patelnia-dwustronna-standard-titanium-happycall.html#description
BANANOWE PANCAKES Z KARMELEM
SKŁADNIKI:
PANCKES:
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* drobny cukier – 2 łyżki
* kefir – 1 pełna szklanka
* duże jajko – 1 szt
* roztopione masło – 1 czubata łyżka
* miękki, dojrzały banan – 2 szt
SOLONY KARMEL:
* drobny cukier – 200 g
* zimne masło – 85 g
* śmietana słodka 30% – 120 ml
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PANCAKES:
Mąkę przesiewamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy jajko roztrzepane z roztopionym masłem.
Wrzucamy rozgniecione banany i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( albo miksujemy ).
Smażymy na odrobinie oleju ( najlepiej na nieprzywierającej patelni ) i rumiano.
Polewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonymi orzeszkami.
Uwaga!
Pancakes nie mogą być zbyt grube, bo będą surowe w środku!
SOLONY KARMEL:
Cukier wysypujemy do rondla z grubym dnem, podgrzewamy na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką ( uważajcie by nie rozsmarować cukru po ściankach ).
Kiedy całkowicie się rozpuści ( nie przypalcie! ) dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i energicznie mieszamy aż masa zrobi się jednolita ( ok. 2 minuty ).
Wlewamy śmietankę i podgrzewam aż zrobi się idealnie kremowy sos.
Zdejmujemy z ognia, solimy i gotowe!
Ps. Kolejny film, od którego ślina cieknie mi do samej podłogi!
Projekt powstał we współpracy ze sklepem Moc Soków ( mosokow.pl )
No Comments