Kawa i lody?
Połączenie idealne!
Zwłaszcza latem, kiedy temperatury za oknem sięgają samego szczytu termometru za oknem.
Dziś razem z INKĄ przygotowałam dla Was genialną, mrożoną kawę.
Z lodami waniliowymi i pyszną kruszonką pistacjowo – cytrynową.
Taka kawa jest idealnym pomysłem na deser!
Albo jeśli tak jak ja mamy kilka deserowych żołądków – to dodatkiem do ulubionego ciacha.
Koniecznie spróbujcie!
Ps. taka mrożona kawa INKA z lodami jest świetnym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!
SKŁADNIKI:
* kawa INKA klasyczna – 2 łyżeczki
* mleko 3,2% – 100 ml
* sok z cytryny – 2 łyżki
* drobny cukier – do smaku
* lody waniliowe ( domowe ) – 1 duża gałka
* kostki lodu – 3 szt
* śmietana 36% ( ubita ) – do dekoracji
* zielone pistacje – 1 garstka
* skórka cytronu kandyzowana – 1 garstka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kawkę mieszamy z gorącym mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem, studzimy, wlewamy do szklanki.
Wrzucamy pokruszony lód, dodajemy gałkę lodów i dekorujemy bitą śmietaną.
Posypujemy skórką z cytryny, kandyzowaną skórką z cytronu, odrobiną kawy i prażonymi zielonymi pistacjami.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką INKA
No Comments