Dziś znów zabieram Was do Indii , a dokładnie do hinduskiej części Pundżabu.
Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ).
Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków).
Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę!
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę i rozkocha się w kuchni indyjskiej.
Tak jak ja ;)
W przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI.
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* masło ghi – 80 g
* jogurt naturalny – ok. 100 ml
* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
* kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt
* woda – 100 ml
* śmietana 18% słodka – ok. 75 ml
PRZYPRAWY:
* świeży imbir – 1 płaska łyżeczka
* garam masala – 1 łyżeczka
* mielona kolendra – 1 łyżeczka
* chili – 0,5 łyżeczki
* kminek – 0,5 łyżeczki
* czosnek – 1 ząbek
* sól – 1 płaska łyżeczka
* kardamon – 2 szt
* pieprz ziarnisty – 2 ziarenka
* listek laurowy – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto.
Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy.
Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy.
Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy.
Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.
Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy.
Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
Smacznego!
No Comments