Czujecie zapach indyjskiej kuchni?
Tak tak , znów tam pędzimy!
Tym razem zabieram Was na jedno ze swoich ulubionych dań, a mianowicie kurczaka Tikka Masala.
Jest to tak naprawdę danie brytyjskie, oparte na kuchni indyjskiej.
Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych , podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.
Obłędne!
Niesamowicie aromatyczne!
Sycące!
gwarantuję , że totalnie zakochacie się w tym smaku!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
MIĘSO:
* filet z kurczaka – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* starty imbir – 1 łyżeczka
* oliwa – 1 łyżeczka
* papryka słodka – 1 szczypta
* garam masala – 1 łyżeczka
* chili – 1 szczypta
SOS:
* miękkie pomidory – 200 g
* jogurt naturalny – 3 łyżki
* cebula – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* cynamon – szczypt
* kurkuma – 1 szczypta
* garam masala – 1 szczypta
* mielony imbir – 1 szczypta
* czosnek – 1 ząbek
* oliwa – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili.
Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka.
Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy.
SOS:
Na patelni ( a używam granitowego woka ) rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.
Przesmażamy ok. minutkę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy jogurtem.
Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).
CAŁOŚĆ:
Na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Podajemy gorące!
Z ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego!
4 komentarze
Łukasz
14 października 2014 at 07:57Aż czuję jak pachnie, pycha!
Kurczak w pesto z mozzarellą
14 października 2014 at 15:06[…] prawda mięso jem niezwykle rzadko , ale jak już je przyrządzam , to staram się , by za każdym razem było […]
BIRJANI Z KURCZAKA
15 listopada 2014 at 08:38[…] jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na moim […]
Angela
24 stycznia 2016 at 12:49A czy w przepisie nie powinno być soli? Dziś zrobiłam kurczaka wg. tego przepisu, ale mam wrażenie, że powinna być dodana sól i pieprz – no i jak dla mnie więcej chilli, ale to już kwestia gustu .
I love tikka masala <3