Dziś mam dla Was przepis na fenomenalne mini tarty – babeczki!
Połączenie delikatnie słonego, kruchego ciasta z wytrawną masą z pasztetu, żurawiny z whisky i pistacji tworzy mega smaczną całość!
Idealnym dodatkiem są przepiórcze jajka sadzone i chrupiąca kruszonka, które sprawiają, że danie nabiera iście królewskiego charakteru.
Smaki fantastycznie ze sobą współgrają, przenikają się, a każdy kęs sprawia, że ma się ochotę na zdecydowanie dużo więcej!
Takie Mini tarty / babeczki są fantastycznym pomysłem na rodzinne przyjęcie albo np. romantyczną kolację.
Gwarantuję , że każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz będzie oblizywał się ze smakiem!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 4 szt )
CIASTO:
* masło – 150 g
* mąka pszenna – 180 g
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* pasztet Wielkopolski PROFI – 130 g
* suszona żurawina – ok. 80 g
* whisky – 125 ml
* zielone pistacje – ok. 80 g
* cebula – 1 szt
* masło – 1 łyżka
* cukier – 1 szczypta
* białe wino – 3 łyżki
+ przepiórcze jajka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Zagniatamy mąkę z masłem, solą i grubo zmielonym pieprzem, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Foremki smarujemy masłem, a następnie wylepiamy schłodzonym , rozwałkowanym ciastem ( niewielką ilość odkładamy na kruszonkę ).
FARSZ:
Cebulę kroimy w cienkie plasterki, szklimy na maśle, dodajemy cukier i smażymy przez ok.3 minuty.
Wlewamy wino i gotujemy aż cały płyn odparuje, a cebula zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną cebulę mieszamy z pasztetem oraz posiekaną żurawiną z whisky i pistacjami.
Masę przekładamy na podpieczony spód, delikatnie wyrównujemy i posypujemy kruszonką z pozostałego ciasta.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Podajemy ciepłe, ale nie gorące z usmażonymi na odrobinie masła przepiórczymi jajkami sadzonymi i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
No Comments