CURRY Z RYŻEM, KURCZAKIEM I WARZYWAMI – TEST GARNKA HAPPYCALL VACUUM

Mam kilka takich swoich „kulinarnych zboczeń” .

Pierwszym z nich są noże – Wy nawet nie wiecie jak bardzo się wkurzam, kiedy albo w domu tępi mi się nóż, albo gotuję gdzieś ( np. na warsztatach ), gdzie noże nie są ostre! #wrr

Drugim z nich są gary!

Gary i patelnie!

Lubię , gdy są naprawdę wyjątkowo dobrej jakości – takie, do których nic nie przywiera, nie przypieka się, a ja nie muszę stać przy nich cały czas i pilnować czy aby mięsko nie przywarło.

W ramach współpracy ze sklepem mocsoków.pl dostałam do przetestowania 2 sprzęty:  GARNEK i PATELNIĘ MARKI HAPPYCALL

Jak się naczynia spisały i co w nich przygotowałam? Zobaczcie!

Dziś na ruszt wrzucamy GARNEK HAPPYCALL VACUUM ( klik! )

( zdjęcie ze strony mocsokow.pl )

CHARAKTERYSTYKA:

Seria Happycall – IH Vacum, są to naczynia, w których można stosować funkcję próżniowego gotowania.

DZIAŁANIE:

Specjalnie zaprojektowana bardzo szczelna pokrywa z zaworem i rączki z zatrzaskami umożliwiają uzyskanie wewnątrz garnka podczas gotowania atmosfery próżniowej.

W czasie gotowania do regulacji ilości pary oraz wytwarzania próżni służy specjalny sylikonowy zawór kontrolujący ciśnienie.

To szczelne, hermetyczne zamknięcie ułatwia gotowanie oraz poprawia smak potraw.

Natomiast podczas stygnięcia naczynia dochodzi do całkowitego uszczelnienia, co umożliwia uzyskanie soczystości i miękkości oraz dłuższe utrzymanie świeżości przechowywanej potrawy.

To na prawdę duże ułatwienie, gdy zależy nam zarówno na szybkim czasie przygotowywania jak i wysokiej jakości potrawy. 

  

Mój ma średnicę 28 cm i pojemność 9 litrów.

POSIADA :

– zawór regulujący podciśnienie „One touch”– umożliwia to wygodne gotowanie z automatyczną regulacją pary

– powłokę ceramiczna o wysokiej czystości odporną na ścieranie i antykorozyjną

– Miękkie i mocne urządzenie blokujące w uchwycie oraz pokrywę ze stali zwiększającą siłę docisku

– Każdy element doskonałej jakości 

Dzięki automatycznej regulacji pary potrawy gotują się zdecydowanie szybciej niż w tradycyjnych garnkach, a do tego dłużej pozostają ciepłe.

Przyczynia się to też do mniejszej utraty cennych składników odżywczych!

Za sprawą nieprzywieranej i odpornej na zarysowania powłoki sprzęt niesamowicie łatwo i szybko się myje – nie potrzebne są tu skrobaczki, , ostre ścierki itd – wystarczy strumień wody i delikatna gąbka.

Jest to naprawdę ogromy plus!

Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować.

Nic, kompletnie nic nie przywiera!

 

Przygotowałam w nim m.in.  aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka,  Kalafiora curry duszonego w mleku kokosowym i soczyste nóżki z kurczaka z cebulką.

PODSUMOWANIE:

Wszystkie te dania przygotowały się o kilkanaście minut szybciej niż tradycyjnie,  do tego kompletnie nic nie przywarło do garnka ( nawet w momencie kiedy totalnie zapomniałam o ryżu i „pożarł” mnie potwór zwany facebookiem ;)

W takich garnkach aż radość gotować!

Są doskonałym pomysłem dla zapominalskich i roztrzepanych osób, które mimo, że kochają gotować, to nie lubią pilnować garnków ;)

Doskonała jakość jest tutaj widoczna gołym okiem a garnki zdecydowanie są warte swojej ceny!

Już wielokrotnie przekonałam się, że lepiej kupić jedną a porządną rzecz ( zwłaszcza jeśli chodzi o sprzęt ), niż kilka tanich i wymieniać je co kilka tygodni.

Gorąco polecam!

LINK DO GARNKA: https://www.mocsokow.pl/garnki/315-garnek-happycall-ih-vacum-braz.html

„CURRY Z RYŻEM, WARZYWAMI I KURCZAKIEM”

SKŁADNIKI:

*  ryż – 150 g
*cebula – 2 szt
* czosnek – 2 ząbki
* podudzia z kurczaka – 3 szt
* duża czerwona papryka – 1 szt
* duża żółta papryka – 1 szt
* kukurydza – ok. 100 g
* mleko kokosowe – 200 ml
* czerwona pasta curry – 2 łyżki
* sól, pieprz – do smaku
* bulion warzywny – 350 ml
* olej kokosowy – 1 łyżka
* świeże zioła i prażone orzechy – do podania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pastę curry – przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz wypłukany wcześniej ryż – smażymy ok. 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy oczyszczone wcześniej mięso oraz pokrojone w kostkę papryki i kukurydzę.
Podlewamy bulionem i zamykamy pokrywkę.
Dusimy ok. 20 minut do miękkości.
Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Podajemy gorące ze świeżymi ziołami i prażonymi orzechami!

PS. KONIECZNIE OBEJRZYJCIE TE FILM – UWIELBIAM TAKI „FOODPORN” :D

LINK DO SKLEPU: https://www.mocsokow.pl/

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress