UCIERANE NA MLEKU Z PORZECZKAMI

Uwielbiam ciasta ucierane, ale jak wiemy bardzo często one sprawiają trudność.

Niby najprostsze ze wszystkich, a zakalce powstają ( choć mi się to akurat nie zdarza – chyba mam „dobrą rękę” do ucieranych! )

Dziś mam dla Was przepis na ciasto ucierane na mleku – jeszcze nigdy nikomu, komu dałam ten przepis nie wyszedł zakalec!

Tym razem dodałam do niego porzeczki, które cudownie przełamały smak słodkiego ciasta.

Wy śmiało możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami!

Spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

( tortownica 20 )

* jajko – 2 szt

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* cukier drobny – 3/4 szkl

* olej –  100 ml ( nie zastępujemy masłem! )

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* letnie mleko – 1/4 szkl

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* czarne porzeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ucieramy z cukrem do białości.

Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.

Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy.

Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być!

Wylewamy an tortownicę lub blachę, obficie posypujemy owocami i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.

Pieczemy z termoobiegiem do suchego patyczka ( ok. 45-50 minut ).

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress