Uwielbiam ciasta ucierane, ale jak wiemy bardzo często one sprawiają trudność.
Niby najprostsze ze wszystkich, a zakalce powstają ( choć mi się to akurat nie zdarza – chyba mam “dobrą rękę” do ucieranych! )
Dziś mam dla Was przepis na ciasto ucierane na mleku – jeszcze nigdy nikomu, komu dałam ten przepis nie wyszedł zakalec!
Tym razem dodałam do niego porzeczki, które cudownie przełamały smak słodkiego ciasta.
Wy śmiało możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 20 )
* jajko – 2 szt
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* cukier drobny – 3/4 szkl
* olej – 100 ml ( nie zastępujemy masłem! )
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* letnie mleko – 1/4 szkl
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* czarne porzeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ucieramy z cukrem do białości.
Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.
Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy.
Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być!
Wylewamy an tortownicę lub blachę, obficie posypujemy owocami i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.
Pieczemy z termoobiegiem do suchego patyczka ( ok. 45-50 minut ).
Smacznego!
No Comments