FALAFEL IDEALNY

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy, jak i ciecierzycy.

Zupy/ kremy, kotlety, farsze, hummusy albo inne pyszności z grochu wprost uwielbiam!

Dziś pokażę Wam jak robię przepyszny falafel z ciecierzycy.

Idealny jako obiad albo dodatek do obiadu.

Ja podaję go z pyszną sałatką tabbouleh i sosem jogurtowym z tahini.

Smakuje genialnie!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( ok. 20-25 szt )

* sucha ciecierzyca – 300 g ( moczymy przez noc w zimnej wodzie )

* cebula – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* natka pietruszki – 1 garstka

* kolendra – 1 garstka

* kumin mielony – 1 łyżeczka

* mielone ziarna kolendry – 1 szczypta

* kardamon – 1 szczypta

* cynamon – 1 szczypta

* chili – 1 szczypta

* soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka

* sól – 1 łyżeczka

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, mielimy razem z cebulą.

Dodajemy posiekaną drobno natkę, kolendrę, sodę oraz sól i resztę przypraw – mieszamy.

Dodajemy ok. 2 łyżki wody, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Z zimnej masy formujemy małe, okrągłe kulki ( możemy spłaszczyć ), mocno je ugniatamy, by się nie rozpadały.

Smażymy po ok. 2-3 minuty na mocno rozgrzanym oleju.

Odsączamy na ręczniku i zajadamy!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress