Już dawno mówiłam Wam, że jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy, jak i kaszy jaglanej.
Połączone razem zawsze tworzą fajne i smaczne danie.
Dziś przygotowałam dla Was pyszne, chrupiące kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego.
Niesamowicie aromatyczne!
Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki.
Są idealnym pomysłem na obiad!
Są bezglutenowe, w związku z czym bez obaw mogą je zajadać osoby z nietolerancją.
Koniecznie spróbujcie!
Gwarantuję, że posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
* ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl ( dostępna TU )
* ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl ( dostępna TU )
* jajko – 1 szkl
* bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki
* maka ryżowa – 1 czubata łyżka ( dostępna TU )
* masło – 3 łyżki
* czosnek -2 ząbki
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz, curry, kmin rzymski – do smaku ( dostępne TU )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek.
Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną- mieszamy.
Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę.
Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką JAWO KRAKÓW – sklep z setkami fantastycznych produktów do kuchni!
Mnóstwo bakalii, mąk i produktów superfood czekają w ofercie!
W najniższych cenach!
Zapraszam!
No Comments