OPONKI SEROWE – najlepsze!

Oponki , donaty, pączki, donuty, chrust, faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem.

Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni.

Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji.

Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne.

Są obłędne!

Koniecznie spróbujcie!

Uzależnicie się!

    

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 200 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

** cukier – 50 g

* serek homogenizowany – 1 czubata łyżka

** olej – 4 łyżki

* mleko – 4 łyżki

* tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.

Dodajemy mleko , serek homogenizowany i olej.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm.

Za pomocą szklanki wycinamy koła , a za pomocą kieliszka lub zakrętki dziurkę w środku.

Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Zajadamy!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress