Tłuściutkie pączki, oponki, faworki zwane chrustem i rożne inne, karnawałowe wypieki królują teraz w cukierniach i na blogach!
Ja przyznaję, że takiego gorącego pączka do kawusi nigdy nie odmawiam ;)
A czasem i sięgam po drugiego!
A co z tymi, którzy są na diecie i skrupulatnie liczą kalorie?
Mam rozwiązanie!
Dziś przygotowałam przepisy na pyszne pączki w odtłuszczonej, dietetycznej, fit wersji!
To nie żart!
To na serio da się zrobić.
Takie pączki z piekarnika smakują fenomenalnie i powiem Wam, że śmiało mogą konkurować z tymi klasycznymi wypiekami.
Ps. Po zrobieniu zabralam je do pracy.
Zniknęły w ciągu kilku minut i chyba nawet nikt się nie skapnął, że “coś było z nimi nie tak”.
To najlepszy dowód na to, że warto je zrobić!
Swój debiut w pieczeniu miał mój nowy piekarnik parowy CombiSteam Deluxe od Electrolux – model EOB8757ZOZ.
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
* świeże drożdże – 25 g
* cukier – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* ciepła woda – 60 ml ( 1/4 szkl )
CAŁOŚĆ:
* mąka pszenna – 2 i 1/4 szkl + do podsypywania
* sól – 1 szczypta
* cukier -1/4 szkl
* mleko 1,5% -3/4 szkl
* masło – 30 g
* żółtko – 3 szt
+ konfitura do nadziewania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ZACZYN:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier – rozcieramy.
Dodajemy łyżkę mąki oraz wodę – mieszamy, dostawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
CAŁOŚĆ:
Podgrzewamy mleko z masłem.
Do miski robota wsypujemy mąkę przesianą z solą i cukrem. Dodajemy zaczyn, żóltka oraz mleko z masłem ( ciepłe ).
Wyrabiamy ok. 5 minut na wysokich obrotach ( ciasto będzie klejące – takie ma być ).
Nagrzewamy piekarnik do 50C ( CombiSteam Deluxe Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania, więc robi się to błyskawicznie ) i po nagrzaniu wyłączamy.
Wkładamy miskę z ciastem ( możemy delikatnie przykryć ściereczką ), uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w tym cieple do wyrastania ( aż podwoi objętość! ).
Po wyrośnięciu wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy placek o grubości ok.1,5-2 cm ( robimy to delikatnie! ).
Szklanką wycinamy pączki i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponownie nagrzewamy piekarnik do 50C, wyłączamy, wkładamy blachy z pączkami i z uchylonymi drzwiczkami zostawiamy na ok. 20 minut.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200C z termoobiegiem i wkładamy pączki na ok. 10-12 minut.
Odrazu po upieczeniu nadziewamy konfiturą ( szpryca + tylka z wąską końcówką ).
Zajadamy jeszcze na ciepło!
Są pyszne!
Ps. tak sobie teram myślę, żeby je zrobić jeszcze z budyniem, czekoladą i może masłem orzechowym!
Ależ będzie pysznie!
Ps. ten model piekarnika jest wymarzonym modelem dla wszystkich miłośników pieczenia!
Piekarnik 3w1 daje możliwość pieczenia, gotowania na parze i odgrzewania potraw (nawet mrożonych!).
Łączy działanie pary i gorącego powietrza, tak jak robią to najlepsi szefowie kuchni i posiada specjalne funkcje pieczenia wydobywające z potraw to, co najlepsze (np. specjalna funkcja do pizzy).
Dotykowy wyświetlacz ma 15 trybów grzania i funkcję szybkiego nagrzania.
Termosonda do mięs to dla mnie zbawienie – teraz już wołowina i steki, za które wyleciałam z MasterChefa nie będą mi straszne!
Ps. jest tak “inteligentny, że jak się zabrudzi, to “poprosi mnie”, bym uruchomiła funkcję czyszczenia parowego.
Elegancji, nowoczesny, stylowy wygląd sprawia, że piekarnik pasuje do każdej kuchni i staje się tam ozdobą!
Jestem na TAK!
Wpis powstał we współpracy z marką ELECTROLUX
1 Comment
Zdrowszy tłusty czwartek - przepisy na fit pączki bez wyrzutów sumienia
18 lutego 2019 at 23:01[…] Odtłuszczone pieczone pączki – to klasyczne pączki tyle, że pieczone, zrobiłabym je z budyniem. […]