Nie wiem jak wy, ale ja bardzo często wykorzystuję szpinak w swoich wypiekach – zarówno tych na słodko, jak i na ostro.
Kiedyś pokazywałam Wam pyszne ciacho Zielony Raj, które zrobiło furorę na blogu a dziś mam Dla Was pyszne muffinki szpinakowe ( a raczej szpinakowo-czosnkowe ) z serem.
Błyskawiczne do zrobienia i mega pyszne!
Idealne do zabrania na wycieczkę albo jako przekąska na imprezę!
Smakują świetnie i znikają błyskawicznie!
SKŁADNIKI:
* szpinak ( mrożony ) – 400 g
* czosnek – 3 ząbki
* jajko – 2 szt
* ser żółty – 100 g
* mąka pszenna – 340 g
* masło – 150 g
* mleko 2% – 250 ml
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
DODATKOWO:
* twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami
* świeży koperek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na patelni rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek oraz rozmrożony szpinak, smażymy ok. 7-8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Studzimy.
Resztę masła roztapiamy, studzimy, a następnie dodajemy jajka oraz mleko i roztrzepujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę jajeczną, wystudzony szpinak, starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy ( abo miksujemy ).
Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.
Pieczemy ok. 25 minut 180C.
Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem.
Smacznego!
2 komentarze
Sylwia
13 marca 2018 at 13:28Kochana podpowiesz ile mniej wiecej sztuk muffinków wyszło z ilości/gramatury składnikow które podałaś?
Ostra na Słodko
13 marca 2018 at 13:44Wychodzi ok. 15 sztuk <3