Chrust, faworki, pączki i oponki?
Tak Tak! Ja też nie mogę się ich doczekać!
W okresie karnawału sięgamy po nie zdecydowanie część, a w Tłusty Czwartek robimy sobie ucztę na wypasie!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne, chrupiące “muszelki” z ciasta faworkowego.
Niesamowicie chrupiące, delikatne, lekkie!
Wspaniale smakują z cukrem pudrem albo np. moczone w gorącej czekoladzie.
Obłęd!
Zróbcie, bo na prawdę warto!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 450 g
* sól – 1 szczypta
* żółtko – 5 szt
* śmietana gęsta, kwaśna – 3/4 szkl
* ocet – 1 łyżka
* olej lub smalec do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy żółtka, śmietanę i ocet, siekamy nożem.
Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię , odstawiamy na 30 minut ( temp.pokojowa ).
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy prostokąt, uderzamy wałkiem, ponownie składamy, uderzamy ( tak ok. 10 razy ) – dzięki temu wtłoczymy do ciasta powietrze.
Ponownie zagniatamy, zawijamy w folię i tym razem odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Schłodzone rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy ok. 8-10 cm, cieniutkie kółka.
Jedno za drugim wrzucamy na gorący tłuszcz skręcając w rękach ozdobną spiralkę.
Smażymy na złoto.
Podajemy z cukrem pudrem.
Smacznego!
No Comments