PENNE ALLA NORMA – PENNE Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI / PASTA WORLD CHAMPIONSHIP 2018

Gdybym tak wygrała miliony na loterii wiecie na co przeznaczyłabym część z nich?

Na podróże!

Jest nawet taki cytat “Podróże to jedyna rzecz na którą wydajemy pieniądze, a stajemy się bogatsi”.

I powiem Wam, że jest w tym prawda!

Miejsca, które można zobaczyć, ludzi, których można poznać – coś pięknego!

Coś, co zostaje w głowie i sercu na zawsze!

Za mną już kilka, a nawet kilkanaście podróży do różnych zakątków świata. Przede mną jeszcze pewnie dziesiątki.

Szczególne miejsce w moim sercu jak wiecie zajmują Włochy.

Pierwszy raz byłam tam 5 albo 6 lat temu. W tę podróż zabrałam swoja ukochaną Mamę. Jej wielkim marzeniem było zobaczyć Rzym i Watykan.

No i to marzenie się spełniło.

 

 

Przepiękne widoki, cudowni ludzie, wymarzona pogoda …. no i to co tygryski kochają najbardziej – fantastyczne jedzenie.

Większości z nas kuchnia włoska kojarzy się wyłącznie z pizzą i spaghetti bolognese.

I to błąd!

Prawdziwa kuchnia włoska ma do zaoferowania o wiele więcej przepysznych dań z najlepszej jakości produktów.

Bo mając dobry produkt nie trzeba miliona składników. Włosi dobrze wiedzą, że wystarczy kilka, by stworzyć danie, które zachwyci każde podniebienie.

O tym właśnie przekonałam się zarówno podczas tej pierwszej podróży do Włoch, jak i kolejnej, 2 lata temu. Na samo wspomnienie cieknie ślinka.

Swoje umiejętności gotowania po włosku mogłam szkolić pod okiem fantastycznych kucharzy, w jednej w najlepszych włoskich restauracji w Krakowie.

Od zera robiłam pasty, kleiłam pierożki, robiłam farsze i nadzienia, a także wypiekałam najlepsze drożdżowe babki wg. włoskich receptur.

Próbowałam prawdziwych, włoskich produktów sprowadzanych prosto z Italii.

Coś pięknego!

Coś pysznego!

To co działo się w kuchni to byłam prawdziwa MAGIA.

Już niedługo po raz kolejny poczuję magię włoskich smaków i tym razem zrobię to nie tylko w swojej kuchni, ale i znów we Włoszech.

Razem z BARILLA – włoską marką, liderem na rynku makaronów zaczynamy wspólną podróż po najlepszych włoskich smakach.

Zaglądajcie na bieżąco na bloga – będę miała dla Was całe mnóstwo fantastycznych przepisów inspirowanych kuchnią włoską.

CIEKAWOSTKA!

Nie wiem czy wiecie, ale BARILLA co roku jest organizatorem światowej skali prestiżowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship.

Podczas mistrzostw Barilla Pasta World Championship 2018, 18 młodych kucharzy z całego świata weźmie udział w „Mistrzowskich Wyzwaniach”, by wystawić na próbę swoje kulinarne umiejętności i stworzyć wyjątkowe dania, które będą odzwierciedleniem tegorocznego światowego trendu kulinarnego:

“Eat positive”

Po zakończeniu finałowej rundy „Mistrzowskich Wyzwań”, jeden z 18 utalentowanych szefów kuchni zdobędzie tytuł Barilla Pasta World Championship 2018.

Wydarzenie odbędzie się w Mediolanie w La Pelota w dniach 24-25 października, z okazji Światowego Dnia Makaronu.

Polski reprezentant już został wybrany!

Jest nim Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie.

Z sukcesem przeszedł pierwsze eliminacje!

Brawo!

Jest dopiero drugim Polakiem w historii, którego zaproszono do udziału w tej prestiżowej imprezie!

To dla mnie bardzo duże wyróżnienie. Jestem zaszczycony, że będę mógł reprezentować Polskę w tak renomowanym konkursie. Sekretem włoskiej kuchni jest prostota, jakość składników oraz harmonijne połączenie smaków i aromatów. Takie podejście do gotowania jest mi bardzo bliskie, więc przygotowuję się do konkursu z ogromnym entuzjazmem” – mówi Paweł Gałecki.

Z Pawłem Gałeckim poznam Was bliżej już niebawem, a tymczasem zapraszam na jeden z włoskich klasyków – PENNE ALLA NORMA – pyszne danie z Sycylii.

Kwintesencja prostoty i dobrego smaku z najlepszych składników.

Spróbujcie!

PENNE ALLA NORMA

SKŁADNIKI:

( 4 porcje )

* makaron Penne Rigate Barilla – 320 g

* bakłażan – 2 szt

* soczyste pomidory – ok.1 kg

* cebula biała –  1 szt

* oliwa z oliwek najlepszej jakości

* słona ricotta – 100 g

* świeża bazylia

* sól

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Bakłażany kroimy w kostkę, solimy, odkładamy na sitko i odstawiamy na ok. 30 minut, aż puszczą goryczkę. Po tym czasie płuczemy i suszymy.

Smażymy kilka minut na oliwie.

Cebulę smażymy na złoto, dodajemy pokrojone na kawałki pomidory, doprawiamy solą pieprzem i dusimy kilka minut ( czas zależy od twardości i soczystości pomidorów ).

Na koniec dorzucamy bakłażany.

Makaron penne gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do sosu.

Posypujemy startą ricottą i podajemy na gorąco ze świeżą bazylią.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress