Ależ te wakacje szybko zleciały!
Zaczął się rok szkolny i dla wielu pewnie z Was zaczęło się też przygotowanie kanapek dzieciakom do szkoły.
Dla mnie to była zmora – przyznaję!
Zdecydowanie bardziej ( niestety! ) wolałam sięgnąć po mega słodką i kaloryczną drożdżówkę ze sklepiku szkolnego ( zwłaszcza, że wiedzieliśmy, o której godzinie przyjeżdżają gorące! ) niż zjeść porządną i wartościową kanapkę.
No i odbiło się o oczywiście później na figurze ( tak, tak, w gimnazjum byłam słodkim pączusiem! ).
Z wiekiem jednak doceniłam zdecydowanie bardziej to, co zdrowe.
Teraz wydaje mi się, że dzieci i młodzież są zdecydowanie bardziej świadome swoich wyborów.
W sklepach można kupić piękne pojemniki śniadaniowe, lunchboxy, ozdobne torebki śniadaniowe, które aż zachęcają, by włożyć do nich coś pysznego.
Dziś, razem z marką Hochland przygotowałam dla Was taki pyszny pomysł na drugie śniadanie do szkoły.
Jest to też fajny pomysł na śniadanie do pracy!
Pyszna, świeża, pełnoziarnista bułka wypełniona soczystym, chrupiącym kurczakiem w panierce, świeżymi warzywami i jednym z moich ulubionych serów – Edamskim.
Ser Edamski Hochland produkowany jest z polskiego mleka.
Nie zawiera laktozy, co jest dziś tak ważne dla wielu rodzin przy wybieraniu serów i innych produktów nabiałowych.
Jest bogaty w wapń i nie zawiera konserwantów – będzie wyborem doskonałym do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart.
Taka kanapka, którą dziś przygotowałam to mistrzostwo świata!
Nikt się nie oprze!
SKŁADNIKI:
* bułki bagietki – 2 szt
* ser żółty Hochland Edamski – 1 op
* filet z kurczaka – 150 g
* płatki kukurydziane – ok. 1,5 szkl
* jajko – 2 szt
* sól, pieprz, papryka słodka
* śweża sałata
* ogórek
* pomidor
* kiełki
SOS JOGURTOWY:
* jogurt grecki – 150 g
* czosnek – 1 ząbek
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SOS JOGURTOWY:
Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem.
Doprawiamy do smaku, odstawiamy do schłodzenia.
MIĘSO:
Oczyszczony filet z kurczaka kroimy w plastry.
Lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.
Smażymy do miękkości i na rumiano.
CAŁOŚĆ:
Bułkę smarujemy sosem jogurtowym, układamy świeża sałatę, usmażnego kurczaka, zwinięty ser Edamski i świeże warzywa.
Dodajemy jeszcze odrobinę sosu i kiełki.
Voila!
Pyszne!
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Hochland
No Comments